Ter gelegenheid van de introductie vandaag van ingeblikt jackfruit in het peulvruchtschap van Albert Heijn keren we terug naar een foodlingo uit begin 2017, toen deze van oorsprong Zuid-Indiase vrucht met spikes en een vlezige structuur wereldwijd door trendkijkers werd getipt als dé vleesvervanger van dat jaar.
Het op watermeloen na grootste stuk fruit ter wereld dankt de nominatie van ‘ultieme vleesvervanger’ aan z’n vezelige vruchtvlees. Dat maakt de reusachtige boomhanger die ook wel Jack, Jak of Nangka (op z’n Indonesisch) heet, perfect voor o.a. pulled jackfruit, de vegan variant van pulled pork.
Goudgroen
De jack is gigantisch (kan tot wel 50 kg wegen), goudgroen, met vriendelijke stekels en binnenin gele vruchtzakken.
Op jonge leeftijd heeft Jack nog geen suikers ontwikkeld, waardoor hij nog niet die friszoete smaak heeft van de latere rijpe staat. Ook heeft hij dan nog de vlezige vezeltextuur die hij later verliest. En hij zit alvast vol met goede bestanddelen als calcium, potassium, ijzer en heel weinig vet.
Om te gebruiken als vleesvervanger wordt-ie daarom jong geoogst en gegaard, opdat z’n vleesneigingen volop tot uiting komen. Trek het gare vruchtvlees met een vork uit elkaar en je hebt pulled jackfruit. Voor op een broodje, in een bao bun of taco, en op een onigiri.
Jack ingeblikt
De afgelopen twee jaar werd Jack een hit in alle vega en vegan horeca. Geen vega(n) menukaart waar hij niet op voorkomt. Meestal in de vorm van pulled jackfruit op een bun. Vanaf vandaag staat diezelfde Jack ingeblikt te koop in de supermarkten van Albert Heijn.
Daarnaast is de groeiende populariteit te danken aan de opkomst in ons land, maar ook daarbuiten, van de Indonesische keuken waar Jack een graag geziene tafelgast is.
Risicospreiding
Uit het persbericht van verspreider, de not-for-profit organisatie Fairtrade Original: ‘De jackfruit van Fairtrade Original wordt in Thailand geproduceerd door Fairtrade boeren die deel uitmaken van de Fairtrade-gecertificeerde ‘Fairtrade Pineapple Growers Group’. De volledige groep bestaat uit 49 boeren, die voor Fairtrade Original al sinds 2007 ananas en mango verbouwen. De helft van deze boeren verbouwt daarnaast jackfruit.
Door jackfruit aan Fairtrade Original te leveren, ontvangen de aangesloten boeren bovenop de marktprijs 15% extra Fairtrade premie. Daarnaast kunnen de boeren met deze toevoeging aan het assortiment hun risico’s beter spreiden mocht er bijvoorbeeld een ananas- of mango-oogst mislukken.’
Is het Jack of is het Durian?
Tot slot: Verwar voor je eigen bestwil jackfruit absoluut niet met durian, de Zuid-Oost Aziatische vrucht die niet eens botanisch gezien familie is. En die daarnaast echt stekende spikes heeft, lang geen 50 kilo wordt (gemiddeld zo’n 2,5 kg) en heel wat erger meurt dan Jak. Denk: zweetsokken versus kauwgum.
Lees hier het originele foodlingo Jackfruit.
Tekst: © Marjan Ippel, Talkin’ Food® 2019 | Beeld: Fairtrade Original.
Meer foodlingo vind je hier.