Throwback Foodlingo: Gose bier

Af en toe trekt Talkin’ Food® een foodlingo uit de kast dat jaren na signalering onzerzijds pas wordt opgestuwd in de vaart der trends. Deze week: Gose bier (mei 2014), dat dankzij de brouwwedstrijd van Brand Bierbrouwerij en Bier Consumenten Vereniging PINT in de herkansing gaat om hét bier van het jaar te worden.

Gose gaat hem eindelijk worden

Gose gaat hem eindelijk worden

Was vooral de IPA, India Pale Ale, tot nog toe hét huzarenstukje voor de serieuze microbrouwer, echte voorlopers als het Amsterdamse Oedipus Bier zijn alweer dieper de geschiedenisboeken ingedoken, om een biersoort uit het vat te trekken die allerminst is verzuurd: Gose. Dat Gose nu in de belangstelling staat van een groot biermerk zegt iets over de weg die craft beer de laatste jaren heeft afgelegd.

Obscuur

Voor bierleken een moeilijk uit te leggen obscuur biertype van Noord-Duitse herkomst, regio Leipzig, waar het in menig Gosenschänke werd geschonken. Volgens ‘bierprofessor’ Ron Pattison lijkt het nog het meest op de welbekende Berliner Weisse, hoewel het vanwege de spontane gisting ook verwant is aan het Vlaamse geuzebier.

Gose-revival

Gose is een relatief zuur bier voor gevorderden en bevat twee behoorlijk ongewone ingrediënten: koriander en zout. Het kende van oorsprong geen langdurige lagering in de brouwerij. In plaats daarvan fermenteerde het door op het vat in de kroeg zelf, voordat de kroegbaas na drie of meer weken – afhankelijk van het weer – het bier in lange beugelflessen overdeed. In de hoogtijdagen had een Goseschänke zelfs Goses van verschillende leeftijden beschikbaar voor de liefhebbers.
Maar de klad kwam in het even bewerkelijke als bederfelijke bier en in 1966 werd de laatste fles Gose in Leipzig (en de wereld) uitgeschonken. Sindsdien zijn er verschillende meer en minder succesvolle pogingen ondernomen om het bier weer op de toog te krijgen. Met de huidige ambachtelijke bierrevival zien microbrouwers als het Amsterdamse Oedipus in Gose de Nieuwe Uitdaging.

De Brand brouwwedstrijd

Thuisbrouwers kunnen zich tot en met 9 mei 2018 inschrijven voor de Brand brouwwedstrijd met z’n thuis-Gose. De winnende Gose zal onder de naam  Brand Gose als limited edition in 2019 op de markt worden gebracht. De Gose waarnaar Brand zoekt is ‘fris en heeft een balans tussen mild zurigheid en fruitig hopkarakter met een lager alcohol gehalte. Het bier is fris met een medium body. Door het lager alcoholgehalte (3,6 tot 4,8 vol %) is het een “toegankelijker” bier. De uitdaging bestaat uit het vinden van een optimale balans tussen frisheid en een fruitig hopkarakter met een lagere alcoholgehalte.’

Meer informatie over de brouwwedstrijd vind je hier.

Tekst: © Marjan Ippel, Talkin’ Food® 2018 | Beeld: Brand Bier.

Meer foodlingo vind je hier.