Terug tot het saucijzenbroodje

Het saucijzenbroodje leeft! In elk geval onder mijn Facebook-vrienden. Er werd naar aanleiding van mijn pleidooiblog een spontane Grote Saucijzenbroodjestest uitgeschreven en sommige FB-ers wezen me op de spreekwoordelijke uitzonderingen die de regel bevestigen. Omdat dus veel méér mensen hunkeren naar een bladerdegerig en saucijzerig saucijzenbroodje in de horeca (we’re talkin’ to you, zelfroosterende koffiebarretjes!), hieronder een nablog met een samenvatting van de tips.

Mariëttes saucijzenbroodjes uit: Yvette van Boven, 'Homemade Winter'; © Oof Verschuren

Mariëttes saucijzenbroodjes uit: Yvette van Boven, ‘Homemade Winter’; © Oof Verschuren

Bij restaurant Aan de Amstel in Amsterdam van Yvette ‘Homemade’ van Boven stond het saucijzenbroodje jarenlang op de kaart. Gemaakt naar recept van Yvettes moeder Mariëtte. Ik heb het daar zelfs weleens gegeten! Datzelfde broodje staat ook in al zijn knapperige  glorie in Yvettes kookboek Winter. Waarom is-ie eigenlijk van de kaart gehaald? En nog belangrijker: wanneer komt-ie er weer op?
Chef-kok Remco Vellinga van het Utrechtse stadsschouwburg-restaurant Zindering tipte De Klub. Over een paar weken gaat deze Utrechtse patisserie-bar open met onder andere saucijzenbroodjes op de kaart. Nu al staat De Klub op festivals met bijvoorbeeld ‘Klub Saucijs’ vol varianten mét en zonder vlees. In hun eigen woorden: ‘Zelf gemaakt, goed gevuld en lekker vet’.
Ron Blaauw, eigenaar-kok van de naar hem genoemde Gastrobar en van het pas geopende hautedogrestaurant The Fat Dog in Amsterdam, serveerde afgelopen winter in de Gastrobar een saucijzenbroodje met haas, lever en saus ‘au sang’, zo liet hij weten. Wanneer opent saucijzenbroodjesbar The Fat Roll, Ron?
Koffiewatcher Jeroen Veldkamp wees op Bart Houben, brein achter Houben Worstenbroodjes. Nu is een worstenbroodje strikt genomen geen saucijzenbroodje, maar wel minstens even lekker. En die van Houben zorgt op menig (pop)festival voor ellenlange wachtrijen. En dat niet alleen, de Houbens staan ook bij verschillende Brabantse restaurants op de kaart.
Voorvechter van de biologische streekkeuken, chef-kok Eric van Veluwen laat weten dat in cultuur- en congrescentrum Antropia in Driebergen de saucijzenbroodjes zelf worden gemaakt. Helaas dus niet voor passanten, maar je zal maar op een congres zo’n door Van Veluwen curated saucijzenbroodje onder je neus geduwd krijgen!
Tenslotte postte stamppottenwatcher Werner Drent, maker van Het Grote Stamppotboek een foto van een knapperig vegetarisch saucijzenbroodje met uienstamppot.
Kortom: doe mij er nog één. Of liever twee.