Terrasjesweer met plank

Het is (eindelijk) weer terrasjesweer. En samen met het nieuwe buitenmeubilair maakt ook de nieuwe terraskaart z’n entree onder de lentezon. Wat eten en drinken we deze lente en zomer op het buitenhout? En hoe? Talkin’ Food®s Marjan Ippel gaat de stoep op. Met een plankje en een drankje.

Aperitivoplank; © Marjan Ippel

Het streetfood van foodtrucks en festivals heeft onze (uit)eetgewoontes enorm beïnvloed. Simpeler, meer gericht op fun, genieten en eten als sociale activiteit. Het samen eten, drinken en genieten domineert ook het nieuwe terrasleven. Met als belangrijkste accessoire: de plank.

♥ Dook de Italiaanse aperitivogewoonte vorig jaar al op, dit jaar zullen we nog meer aperitivoterrassen tegenkomen. Met typische drankjes als vermout en de vertrouwde bubbels. Daarbij aperitivoplankjes met ambachtelijke, lokaal geproduceerde worst, kaas, pickles, mosterd, bruschete, brood, boter, zout, olijven, eieren en radijs. Bijvoorbeeld. Maar ook een gratis bakje chips doet het goed tijdens de aperitivo. Net als de inmiddels classic Aperol spritz.

Fika, het Zweedse koffieritueel, kan in aangepaste vorm gemakkelijk van binnen naar buiten worden verplaatst. Bijvoorbeeld met ijskoffie en kaneelbroodjes.

♥ Net als binnen, gaan avocado en pulpo op het terras een grote rol spelen. Instagrammable als ze zijn en bovendien te verwerken in veel verschillende, goed deelbare, gerechtjes. Zowel koud als warm.

Live Buitenhoutoven of BBQ: Een live roosterende chef die op het terras zowel vlees als groenten de vuurdoop geeft. Van avocado op het rooster tot buikspek en pulpo.

Pita’s beleven een moment. En zijn ook op het terras ideaal voer. Pita pockets worden ze nu genoemd en ze zijn gevuld met een myriad aan ingrediënten – vaak live geroosterd op het terras. En afgemaakt met sauzen en pickles.

Pizza’s en Flammkuchen zijn evenzeer prima deelbaar terrasvoer. De grote groei aan houtovenpizzeria’s met groot eetterras zorgt ervoor dat deze hartige koeken ook op de stoep met een drankje worden gedeeld. Eventueel koud.

Friet ordinair? Dat ligt er maar aan hoe je ze presenteert. Heerlijk om te delen op het terras. Vooral als er pickles, sauzen en pulled vlees of papaya bovenop ligt.

♥ Over friet gesproken, de frituurpan gaat eveneens aan om spierinkjes, garnaaltjes, inktvisringen en andere kleinvis te frituren. Mayonaise erbij, klaar!

De aardappel komt daarnaast nog in andere gedaantes het terras op. In de vorm van aardappelsalade, in z’n geheel gevuld met groentes en/of vlees, op de pizza of als Hässelback.

Indonesisch: het heeft laaaaang geduurd, maar nu kunnen we er niet meer omheen. Indonesisch wordt één van de dominante (straat)keukens, ook op het terras. Geitensateetje, iemand?

♥ Dit alles geserveerd bij typische terrasdrankjes als simpele al dan niet alcoholvrije longdrinks, ambachtelijke ijskoffie en thee (beide ook met bubbels en eventueel alcohol), cider, smaakjeswaters, en na jaren van zware IPA-achtige craft beers, dit jaar lichte, frisse Kölsch-typen, fruitbier en zelfs 0%-bier.
Easy does it!

© Marjan Ippel, Talkin’ Food® 2017. Teksten mogen enkel worden overgenomen na toestemming door en onder vermelding van Marjan Ippel en Talkin’ Food®.

Lees ook: Vrijwillige drooglegging.