Tekenen der eettijden

jezusmaria

© Marjan Ippel

Vorig jaar riep ik 2014 uit tot het Jaar Van Het Foodscepticisme. Sindsdien is er een zondvloed aan kritische eet-gerelateerde boeken over ons heen gekomen. Van De Supermarktleugen van Jörg Zipprick en Will Jansen en Eetsprookjes van Huib Stam, tot Why diets fail van Nicole M. Avena, en 77 fabels en feiten over onze voeding van Hans Kraak. Binnenkort volgt Zondigen tot je een ons weegt van dieetscepticus Carina Noordervliet. Met als thema: Fuck diëten, love food! Tekenen des tijds.
Rode wijn is heel gezond, dankzij de aanwezige resveratrol, blijkt uit wetenschappelijk onderzoek. O nee, toch niet, blijkt uit wetenschappelijk onderzoek. Of, nou ja, wel als je er een paar (Finse) flessen per dag van drinkt, blijkt uit wetenschappelijk onderzoek. Heus! Wetenschappelijk bewezen, alleen de regeringen willen er niet aan.
Hoe vaak lezen we niet dergelijke tegenstrijdige statements over eten in de media? Net als we aan het brood zijn gegaan vanwege de broodnodige vezels, moeten we er weer vanaf, omdat het een processed food is en holbewoners ook geen brood aten. (Hoe oud werden holbewoners eigenlijk gemiddeld?)
Het wachten is op een nieuwe foodgoeroe die ons bezweert juist wél brood te eten, omdat Jezus ook brood at en zelfs gul deelde. En hoewel de mensenvriend maar 33 aardse levensjaren schijnt te hebben meegemaakt, heeft hij wel het eeuwige leven. En is dat niet eigenlijk waar wij allemaal via ons eten naar zoeken?
Wij consumenten hebben langzaamaan genoeg van per maand, week en soms dag verschillende ge- en verboden met betrekking tot ons eten. De standaarduitspraak op een verjaardag of etentje is tegenwoordig: ‘Ik mag geen… (vul zelf in)’. ‘Door met eten bezig te zijn alsof het een strenge religie is met rigide regeltjes, wordt eten een probleem, een straf. Iets waar we huizenhoog tegenop gaan zien, omdat het vrijwel onmogelijk is om ooit het goede te doen.
Bovendien gaan we ons dan gedragen als ‘gelovigen’. En wat wordt onder dergelijke onmenselijke druk uiteindelijk het hoogste doel van elke gelovige? Precies: onder de strenge regels uitkomen, zonder te worden betrapt. Zondigen.
Eetzondigen is momenteel misschien wel het grootste teken des tijds. Of worden al die varkens op elk denkbaar festival om een andere reden zo wellustig gekruisigd?

© Marjan Ippel, Talkin’ Food® 2014