Snoep met herkomstpapieren

Na de ernstige aardbeving in de streek rond het midden-Italiaanse dorp Amatrice – de geboorteplaats van pasta all’Amatriciana – is het onmogelijk over Italië te schrijven zonder te denken aan de vele slachtoffers. Zoals past bij de Italianen die leven om te eten, komen er inmiddels inzamelingsacties op gang rond juist dit gerecht met de geografische herkomstbepaling. Over dergelijke herkomstbepalingen wil ik het hebben.

Snoep van goede afkomst

Snoep van goede afkomst

Het is bekend: Italië is de bakermat van slowfood. Een van de doelen van deze gastronomische beweging is het culinair erfgoed bewaren en vastleggen. Inclusief de herkomst ervan.
Een herkomst die al vóór slowfood werd vastgelegd in een soms nogal ingewikkeld systeem. Opdat bijvoorbeeld de pizza Napoletana enkel VPN, Verace Pizza Napoletana, mag heten als-ie is gemaakt van geraffineerd tarwemeel type 0 of 00 met Napoletaanse of verse bakkersgist (géén droge), water en zout. Hij met de hand zonder roller is gekneed, gerekt en gevormd. En er rauwe gepureerde san marzano-tomaten van Italiaanse bodem, fior di latte mozzarella of buffelmozzarella uit Campania of Lazio, verse basilicumblaadjes en verse olijfolie op gaan. Om vervolgens niet langer dan 90 seconden te bakken in een uitsluitend houtgestookte oven.
Ook burrata (mozzarella met een hart van room) moet aan strikte regels voldoen om die naam te mogen dragen. Inclu-sief herkomstregels. Want herkomst is belangrijk voor een Italiaan.
De beste liquirizia (zoethout), weet elke Italiaan, komt bijvoorbeeld uit Calabria. En om dat in één oogopslag duidelijk te maken, komt deze zoethout met een DOP-verklaring (Denominazione di Origine Protetta). De beste citroenen komen uit Sorrento aan de Amalfi-kust, of van Siracusa op Sicilië. Beide hebben een IGP een Indicatione Geografica Prottta – net een stapje lager dan DOP. De beste sinaasappels, vooral bloedsinaasappels, komen van Sicilië, enzovoorts enzovoorts.
Dat we bij het bestellen van een gerecht in een restaurant dergelijke specificaties inclusief DOP- of IGP-attest tegenkomen, zijn we al gewend. Zelfs dat zoiets een USP is voor (katten)blikvoer of verpakte supermarktgerechten.
Toch stond ik even te kijken toen ik in een buurtsupertje in de Piemonte zakken snoep tegenkwam, waarop eveneens uitgebreid werd gespecificeerd waar de ingrediënten exact vandaan kwamen. Van de liquirizia di Calabria DOP tot en met de arancia rossa di Sicilia IGP. Op de snoepwikkel.
Alleen de suiker kreeg geen herkomstspecificatie of DOP/IGP mee.

© Marjan Ippel, Talkin’ Food® 2016

Lees ook: Aan de Amsterdamse patatten.