Slagroom art

Begin deze eeuw was espresso de nieuwe koffiestandaard. En de enig toegestane topping was gestoomde en/of opgeschuimde melk, opgegoten in de vorm van latte art. Toen kwam filterkoffie terug. Maar dan wel gezet per kop, in plaats van pot. Met een hi-tech filter. Gevolgd door de ‘batch brew’ die met liters tegelijk uit een state-of-the-art hi-tech filterapparaat stroomt. En nu is ook de nachtmerrie van elke espressogelovige terug: slagroom. Mét cacaopoeder!

Espresso met slagroom art

Espresso met slagroom art

Ze komen nog steeds weleens op tafel: bakken slootwater met een laag cacaopoeder of kaneel bovenop het melkschuim.
Welke espressodiscipel kent niet het ritueel van de besmette melkschuimlaag weg scheppen en discreet verwijderen? (Waar is de dichtstbijzijnde plantenbak?)
Of nee, de espressoconnaiseur belandt natuurlijk nooit in een tent waar ze zulke sorry excuses for coffee schenken. Daar zijn immers apps voor?
Zeldzamer zijn de zaken waar zelfs geen melkschuim, maar slagroom uit een spuitbus op de koffie gaat. Een afgelegen stationsrestauratie, crematorium of dorpsherberg, hooguit.
Maar niets is meer heilig in koffieland. Zo bleek al toen koffie uit het elektrische filterapparaat een geuzenstatus kreeg. Toch ging het daar om serieuze vooruitgang. Want die zogenaamde batch brew wordt met twee liter tegelijk in zo’n kwalitatief hoogstaand hi-tech filterapparaat gezet, dat geen barista daar tegenop kan brouwen.
En omdat dus niets meer heilig is in koffieland, is ook de melk niet meer veilig. Moest koeienmelk eerst al opschuiven voor soja-, amandel-, rijst-, yak- en andere (surrogaat)melken, of gewoon zwarte koffie, nu zijn de rapen helemaal gaar. Want slagroom is terug van weggeweest! Dit keer wél vers geklopt.
Online hipfoodzines als Tasting Table zien geen enkele reden om – vooral in de ochtend – géén slagroom op je koffie te nemen. En ze roepen hun lezers dan ook op om met volle overtuiging en zonder overslaande stem de barista om een koffie met slagroom te vragen.
Nog even een dingetje is, hoe je dit precies bestelt, behalve als ‘koffie met slagroom’. Want de kenner geeft z’n koffie nu eenmaal graag een passende kennersnaam.
Met ‘een Wiener melange alsjeblieft’ gaat het niet lukken. Want in tegenstelling tot wat velen denken, komt die niet met slagroom. Alleen als je om een café Viennois (op z’n Frans), espresso con panna (op z’n Italiaans) of Franziskaner (op z’n Weens) vraagt, heb je kans dat je de felbegeerde roomdot op je espresso of filterkoffie krijgt. En dan nog…
Met een beetje (on)geluk volgt daaroverheen dan vanzelf de cacao- of kaneelpoeder.
Deze ontwikkeling staat natuurlijk niet op zichzelf: er is in de koffiewereld een bredere beweging gaande van pionierlanden als de States, Australië en Nieuw-Zeeland, terug naar het moedercontinent van de espresso: Europa.
Daarom zie ik kansen voor het oud-Hollandse filterbakkie met een sloot gekookte koeienmelk. Inclusief authentiek vel.

© Marjan Ippel, Talkin’ Food® 2016.

Lees ook: Dé zomerdrankjes 2016 sont arrivé!