Roze bier: Apartheid in Pink?

Het is vandaag internationale vrouwendag. En nog altijd worden vrouwen wereldwijd onderbetaald ten opzichte van mannen. Om die scheve situatie enigszins recht te trekken verkoopt de Britse indie bierbrouwer Brewdog vanaf vandaag een goedkoper bier ‘voor meisjes’: Pink IPA. Want meisjes houden van roze… Twitter is not amused.

Bier, ooit het bastion van mannen, is inmiddels ook een vrouwendrank. En na allerlei infantiele en vergeefse pogingen van grootbrouwers om ‘vrouwensmaakvriendelijke’ (lees: mierzoete) bieren op de markt te brengen in vanzelfsprekend roze flesjes, wordt de vrouwelijke bierdrinker inmiddels behoorlijk serieus genomen.

Wie dat anno 2018 nog steeds niet wordt, is de vrouwelijke werknemer. Die krijgt aan het eind van de maand nog altijd een aanzienlijk minder groot bedrag bijsgeschreven dan haar mannelijke evenknie. Daar zijn allerlei verklaringen voor (vrouwen werken meer in deeltijd, hebben minder werkervaring vanwege een onderbreking voor het krijgen van kinderen, werken vaker in lager betaalde beroepen, zoals de zorg etc.). Maar dat verklaart niet alles. Vrouwen verdienen minder, terwijl boodschappen, amusement, kleding en zorg voor hen even duur is als voor de ruimer verdienende mannen.

Goedkoper voor vrouwen (satire!)

De vast wel goedbetaalde topvrouwen van de Britse indie craft beer brouwer Brewdog, bekend van Punk IPA, maken op internationale vrouwendag een statement met het uitbrengen van Pink IPA, een goedkoper bier voor meisjes.
Brewdog die ooit Punk IPA op de markt bracht in een verwijzing naar de Britse anti-establishmentbeweging uit de jaren zeventig gaat ermee ‘de strijd aan tegen seksistische marketing in de bierindustrie en het wereldwijde salarisgat dat nog altijd bestaat tussen mannen en vrouwen. Pink is te herkennen aan het roze etiket dat verder bijna identiek is aan dat van Punk. Een knipoog naar de luiheid van de industrie als het gaat om hun marketinginspanningen richting de vrouwelijke bierliefhebbers. Het bier in de fles is identiek aan het meest verkochte biertje van BrewDog: Punk IPA, maar is goedkoper voor vrouwen – of voor mensen die zich voordoen als vrouw. Hiermee hoopt BrewDog uit te lokken dat mensen vraagtekens zetten bij het verschil in salaris tussen mannen en vrouwen. BrewDog doneert 20% van de omzet tussen 8 maart en 5 april aan goede doelen die strijden tegen genderongelijkheid.’
Wat de genderongelijkheid bij Brewdog zelf betreft: ook dat gaat de Punk-brouwer op alle fronten bestrijden, is de roze belofte.

Millennial Pink, ook voor bros

Waarom roze, en waarom voor meisjes? ‘Satire’, antwoordt Brewdog. Maar Twitter is niet overtuigd. Twitteraars betwijfelen de bedoelingen van het door twee Elvissen opgerichte biermerk met ”s werelds eerste niet-binaire transgender bier.’ Immers, ze maken het biertje zo juist binair en ongelijk. Een twitteraar: ‘The point of inequality being highlighted by making it pink & unequal.’ Bovendien: de bierkoopster krijgt de ellenlange persverklaring er niet bij als ze een Pink IPA in haar mandje stopt. Zij ziet apartheid in pink.

Ze bedoelen het vast goed bij Brewdog en met genderongelijkheid aankaarten is niks mis. Maar ze hebben de millennialdoelgroep (m/v/lhbtg) onderschat die al een paar jaar genderongelijkheid poogt te neutraliseren door bijvoorbeeld, in navolging van gays, roze als hun generatiekleur aan te nemen: millennial pink. Roze is niet meer voorbehouden aan meisjes (of gays). Ook bros durven nu bijvoorbeeld voormalig vrouwendrankje rosé in het openbaar te drinken. Iets waar slimme producenten al ruimschoots bovenop zijn gedoken met nog meer roze drankjes, van cider en port tot chai latte. Ook is de groep succesvolle vrouwelijke bierbrouwers gestaag groeiende. En daarmee is de kleur roze én bier allang behoorlijk gegenderneutraliseerd.
Dit bewijst maar weer eens dat de industrie – zelfs een zelfbenoemde indie punkproducent – altijd achter de straat aanhobbelt. Food=Punk (eh… Pink?)!

Tekst: © Marjan Ippel, Talkin’ Food® 2018

Lees ook: Throwback Foodlingo: Gose bier.