Amsterdam restaurant top 7 2017

Na ‘jij kunt zeker heel goed koken?’ is de vraag die mij het vaakst wordt gesteld: ‘Heb je tips voor nieuwe restaurants in XXX’? Ik verwijs dan altijd door naar websites die daarin zijn gespecialiseerd. Maar vooruit, het is bijna kerst. Dus hier is mijn persoonlijke top 7 van dit jaar in Amsterdam geopende restaurants waar je mij ook in 2018 zult tegenkomen.

Bar Centraal; © Marjan Ippel

Waarschuwing vooraf: zeven is weinig. Er openden in 2017 veel meer goede restaurants in Amsterdam. De stad is een echte restaurant destination geworden voor mensen van over de hele wereld. Dus je kunt op steeds meer plekken heel goed eten. Van hoog tot laag.

Maar er zijn nu eenmaal zaken waar je je meteen thuis voelt. Zelf hou ik van klein, persoonlijk en simpel. Geen grootse gebaren, noch in service noch in décor, noch in het eten op het bord.

Doe mij maar een klein zaakje waar je persoonlijk wordt bediend, zonder poespas, maar met oprechte gastvrijheid. En waar het eten natuurlijk top is.

Met niet teveel gefröbel en gedoe. Maar met mooie producten in simpele bereidingen die de ingrediënten optimaal tot hun recht laten komen.

Daarom hier de 100% persoonlijke, niet gesponsorde en ook niet voor correspondentie in aanmerking komende

TALKIN’ FOOD® TOP 7 NIEUWE RESTAURANTS IN AMSTERDAM 2017

1. Rosie’s

Ticks all the boxes, dit kleine eenvoudige zaakje. Echtpaar Tom en Rachel-Ann staat hier met de mooiste producten waanzinnig, doch simpel, te koken in een nouvelle fusion van Surinaams, Brits en klassiek Frans. De bediening is zeer persoonlijk en zelfs de muziek uit de speakers lijkt rechtstreeks van mijn Spotify-lijst te zijn gekopieerd. Én ze hebben huisgemaakte gourmet soft serve. I rest my case.
Rosie’s, Rozengracht 214a h, Amsterdam.

2. Xampanyeria Centra

Deze cavabar in het oude Spaanse restaurant Centra aan de Zeedijk heeft alles wat je zoekt: sfeer, fijne bediening, lekkere cava’s en wijnen plus heel erg goed eten. Van pulpo met aardappels tot kwartelkluifjes in eigen jus. Het enige gevaar: dat je rollend naar buiten gaat.
Xampanyeria Centra, Lange Niezel 29, Amsterdam.

3. Bar Centraal

Een natuurwijnbar met de sfeer van een gezellig buurtkroegje in plaats van een snobby haute wijnpaleis. Met fijne wijnen en heerlijke gerechtjes voor erbij. De variaties met burrata van chef Fernando Paez Magro zijn nu al legendarisch.
Bar Centraal, Ten Katestraat 16, Amsterdam.

4. Café Binnenvisser

Er openden dit jaar in Amsterdam meer wijnbars dan massagesalons. Café Binnenvisser is een wijnbar met dat gevoel van gezelligheid, goede wijnen en deelbare happen waar je altijd naar zoekt, maar dat je zelden vindt. Stop met zoeken.
Café Binnenvisser, Bilderdijkstraat 36, Amsterdam.

5. Bar Fisk

Deze visbar met cocktails is een levendig  stukje Tel Aviv in Amsterdam. Maar echt.
Bar Fisk, Eerste Sweelinckstraat 23, Amsterdam.

6. Casa Sabatelli

Eten uit de Zuid-Italiaanse streek Puglia is in opkomst. Casa Sabatelli is erin gespecialiseerd. Met pasta uit de eigen frantoio in Puglia en heel veel  andere ingrediënten rechtstreeks uit de geboortestreek van de eigenaren en chefs geïmporteerd. Dan kun je maar één ding doen: Mangiare!
Casa Sabatelli, Kinkerstraat 230h, Amsterdam.

7. Umaimon by Takumi

Er openden dit jaar in Amsterdam bijna meer ramennoedelbars dan massagesalons en wijnbars bij elkaar. En geen van alle zijn ze slecht. De één is wat beter in z’n bouillon, de ander in z’n verse toppings. Bij Umaimon vond ik én geweldige sapporonoedels én goede bouillon. En dat in de Leidsepleinbuurt.
Umaimon by Takumi, Korte Leidsedwarsstraat 51, Amsterdam.

Rosie’s

Xampanyeria

Bar Centraal

Café Binnenvisser

Bar Fisk

 

 

 

 

Umaimon

Casa Sabatelli

 

 

 

 

 

 

 

 

Tekst & Beeld: © Marjan Ippel, Talkin’ Food® 2017-2018.

Lees ook: Dit was het foodlingo van 2017.