Quiche! Cajun! Revival of the 80s

New York Magazine signaleert een comeback van de eighties in New Yorkse trendtenten. Qua muziek en decor, maar ook foodwise zijn de 80s er onmiskenbaar terug (crèpes met beluga, bieslook en zure room, anyone?). En meer iconen uit die tijd lopen zich warm. Van de roze peperkorrel tot de pastasalade. Indien een revival of the eighties ook hier aan de orde is, welke iconische gerechten mogen dan terugkomen? Quiche! Gratin dauphinois! IJsbergsla?>>>>

Quiche uit Koken met Karin: 'Handboek Oven'

Quiche uit Koken met Karin: ‘Handboek Oven’

Ook in de jaren van de schoudervulling en de legging liep New York culinair gezien al lichtjaren op ons land voor. Toch lag er ook genoeg voor ons herkenbaars op het New Yorkse bord. Zoals de quiche en de pastasalade. Beide staan op de lijst van gewenste recidivisten in het New York Magazine-artikel. Welke iconische gerechten mogen bij ons terugkeren op tafel en menukaart? En welke niet?
1. Mexicaans: Naast Chinees voor velen de eerste kennismaking met uit eten gaan in de jaren tachtig. En raad eens? Mexicaans ís al bezig aan een serieuze comeback in de eetwereld. Hoewel, comeback… Het authentieke Mexicaans dat nu op de toog verschijnt, heeft weinig te maken met de doorgekookte bruinebonenprut van weleer.
2. Pesto: Als de jaren tachtig één iconisch gerecht hebben opgeleverd, is het pesto. In het supermarktschap is de saus van gevijzelde basilicumblaadjes, pijnboompitten, olijfolie (nog zo’n product dat opkwam in de eighties), knoflook, zeezout en Parmezaanse kaas sindsdien nooit meer weggeweest. Maar op de Italiaanse menukaart is pasta-pesto de grote afwezige. Onterecht.
3. Quiche: Wie zette in de 80s niet zijn/haar eerste stappen op kookgebied met het bereiden van een quiche? Met dank aan Allerhande dat leek te grossieren in quicherecepten. Ook in het eetcafé was de van oorsprong Elzasser bladerdeegtaart met ei, spek en room een decenniumlang dé daghap. En nu de Flammkuchen alweer een tijdje salonfähig is, is het slechts een kleine stap naar de quiche. En: de gratin dauphinois (schijfjes aardappel met knoflook in de oven gegratineerd in room)!
4. Grieks: Nog zo’n keuken waar studenten in de eighties groot mee zijn geworden. Denk: moussaka, gyros, feta en tzatziki. Na de opkomst van de mez(z)e in de nullies werd het stil rond de Griekse keuken. Hoog tijd om, in het kielzog van de groot-mediterrane keuken, kennis te maken met de onbekendere gerechten van Griekenland. Van fasolakia (in tomatensaus gestoofde sperziebonen) tot de pasta manestra.
5. Cajun: De keuken van de Frans-sprekende Acadiërs die wonen van Acadia in Canada tot Louisiana in de VS, heeft in de 80s kort een poging gedaan, maar is hier nooit echt doorgebroken. Maar nu het branden van ingrediënten heter dan heet is, liggen de blackened fish en spices uit deze creolenkeuken om de hoek.

Welk 80s foodicoon is de absolute no-go?
IJsbergsla: Hij stond terecht niet in het New York Magazine-lijstje. Hoewel de beenwarmer onder het eighties food in de supermarkt alweer een tijdje het slaschap opeist, is het te hopen dat restaurants en foodtrucks standvastig blijven in het afwijzen van deze smaakvrije waterbom.

© Marjan Ippel, Talkin’ Food® 2015

Lees ook: Ja, nee, nu echt: thee!