Nick Cave & The Food Curators

Voor wie het nog niet wist: Sinds twee jaar ben ik foodcurator bij Curated.nl, waarvoor ik elk kwartaal een bijzonder fooditem selecteer dat wordt verstuurd naar wie zich op ‘mij’ abonneert. Ter gelegenheid van het tweejarig jubileum werd mij een aantal vragen voorgelegd. Ik over cacao, Nick Cave en de perfecte huisgemaakte frieten.

Hoe kijk je terug op twee jaar als Curated-curator?
Twee jaar alweer? Het voelt als twee weken! Zo leuk is het om telkens nieuwe nog onontdekte producten te zoeken voor, en voor te stellen aan mijn abonnees.

Curated by Marjan Ippel

Curated by Marjan Ippel

Je hebt nu acht Curated-kado’s verstuurd, welk is jouw favoriet?
Ik denk te weten wat de favoriet van mijn abonnees was: het chocoladepakket. Ikzelf heb natuurlijk geen favoriet, want al mijn cadeaus zijn me even lief. Maar de zelfgekweekte pepers van Glenn’s Peppers vind ik wel heel bijzonder. Zulke exotische smaken van Almeerse bodem! En niet alleen heet, maar ook fruitig, notig en bijvoorbeeld citrusachtig. Echt verrassend.

Op wie zou jij jezelf abonneren?
Ik ben een groot fan van Nick Cave. Een creatieve duizendpoot die niet alleen geniale, intelligente en humorvolle rock maakt, maar ook boeken schrijft, films regisseert en acteert. Hij heeft een aantal CD’s samengesteld met zijn muzikale inspiratiebronnen, onder de naam ‘Original Seeds’. Eigenlijk was dat curating avant-la-lettre. Cave heeft in een interview eens gezegd dat hij en zijn bandleden 90% van de tijd over eten praten. Hij lijkt me dan ook een perfecte foodcurator. Ik vertrouw blind op zijn smaak.

Als geld geen rol zou spelen, wat zou je dan via Curated willen versturen?
Als ik denk aan iets bijzonders om op te sturen, denk ik niet in geld. Duur is niet per se lekker en lekker niet per se duur. De kostprijs van héle goeie huisgemaakte frieten is verwaarloosbaar. Het enige dat je nodig hebt, is de perfecte aardappel. Maar die is niet altijd gemakkelijk te vinden. Dat kost tijd. En vervolgens heb je tijdens het bakproces heel veel geduld nodig. Oftewel: wederom tijd. En die is pas kostbaar! Vandaar dat je maar heel zelden goeie frieten in de horeca tegenkomt… Als die problemen eenmaal zijn opgelost, zie de frieten dan maar eens versgebakken, knapperig en gloeiend heet bij mijn abonnees te krijgen!

Welk evenement mogen we dit voorjaar écht niet missen?
Op 9 mei a.s. komt het zeilschip de Tres Hombres Amsterdam weer binnenvaren vanaf de Caraïben en Afrika. Ook ditmaal legt het schip voor Hotel De Goudfazant in Amsterdam-Noord aan. Deze keer met 7 ton cacaobonen, koffie en rum. Het is een manier om rauwe ingrediënten CO2-neutraal over de wereldbol naar Europa te vervoeren. De Chocolademakers uit Amsterdam-Noord nodigen iedereen uit om mee te komen helpen het schip te lossen en de balen cacao naar hun chocoladefabriek te brengen. Bakfiets, paard en wagen, elektrische auto: alles mag, mits CO2-neutraal. Een reep 40% of 75% Tres Hombres-chocola en een glas Tres Hombres-rum zijn je beloning. Check het Facebook evenement voor updates.