Goed nieuws: het Wereldnatuurfonds lanceert samen met Knorr de 50 plantaardige ingrediënten die de wereld gaan redden: The Future 50 Foods. Hiermee wordt een maand na de lancering van het Food, Planet, Health EAT-Lancet-rapport een bijdrage geleverd aan het verminderen van de negatieve impact die het wereldwijde voedselsysteem heeft op onze planeet. Aldus het ronkende persbericht. Moeten we nu voortaan, in plaats van een pondje gehakt, deze 50 zelf aan de Knorr wereldgerechten toevoegen?
Prachtig als grote bedrijven ook gaan beseffen dat er iets moet gebeuren om de huidige voedselproductie om te buigen naar een duurzamer mondiaal voedselsysteem. Want alleen dan kunnen we daadwerkelijk het verschil maken. Met enkel een handjevol idealisten redden we de wereld niet.
Bravo, dus, Knorr voor het samen met het WNF, professoren en voedingskundigen lanceren van de lijst met 50 plantaardige ingrediënten die zowel de mens als de planeet gezonder kunnen maken, geheel in de geest van het eerder gepubliceerde zogenaamde Lancet-dieet.
De theorie
Om de urgentie nog even scherp te stellen: De totale landbouw is goed voor ongeveer een kwart van alle uitstoot van broeikasgassen, waarvan ongeveer 60 procent het gevolg is van veeteelt. In vergelijking met planten is de productie van dierlijk voedsel meer water- en landintensief en stoot het meer broeikasgassen uit.
Vijfenzeventig procent van de wereldwijde voedselvoorziening komt van slechts 12 plant- en vijf diersoorten. Slechts drie (rijst, maïs en tarwe) vormen bijna 60 procent van de calorieën van planten in het hele menselijke dieet. Ondanks dat er tussen de 20.000 en 50.000 gevonden eetbare planten zijn, worden slechts 150 tot 200 regelmatig door mensen gegeten.
Van quinoa tot fonio
Knorr bepleit daarom terecht meer variatie en een grotere hoeveelheid groenten in elke maaltijd. Meer plantaardige eiwitbronnen in plaats van vlees, gevogelte, zuivel en vis. En meer variatie in de soorten gewassen en andere bronnen van koolhydraten.
De 50 plantaardige voedingsmiddelen die ons daarbij gaan helpen zijn volgens de opstellers geselecteerd om hun voedingswaarde, omdat ze minder belastend zijn voor het milieu zijn dan voedingsmiddelen op basis van dieren, omdat ze groeien en beschikbaar zijn in een groot aantal landen en omdat ze het hoofdingrediënt of een bijgerecht van dagelijkse maaltijden kunnen zijn. Van quinoa en lotuswortel tot boerenkool, van linzen, wieren en cactussen tot granen als fonio.
Nieuwe soorten gerechten
Knorr: ‘Deze ingrediënten kunnen en moeten worden gebruikt om nieuwe soorten gerechten te maken. Het doel is om de inname van deze voedingsmiddelen te verhogen om de gezondheid van mens en planeet te helpen verbeteren. De lijst is ontwikkeld door toonaangevende experts op het gebied van duurzaamheid, landbouw, smaak en voeding. Experts van Knorr en WWF werkten samen met voedingsdeskundige Dr. Adam Drewnowski van de Universiteit van Washington en anderen om de ingrediënten te identificeren en het rapport te maken.’
En nu de praktijk
Tot zover de prima theorie. Wat die in de praktijk gaat betekenen voor kopers van de Knorr-maaltijden en mixen? Daarover blijft het achtste FMCG (Fast Moving Consumer Goods)-merk ter wereld extreem vaag. En over het broodnodig terugdringen van onnodige verpakkingen die nu eenmaal een grote bijdrage leveren aan het gigantische wereldafvalprobleem, wordt helemaal niet gerept. Noch over het feit dat het eten van processed foods (zoals pakjes en zakjes vol zout, suiker, vet en andere toevoegingen) de gezondheid niet bepaald bevorderen. Of dat het zelf koken van verse ingrediënten zowel beter voor het milieu als voor de mens is.
Dus?
Waarover praat Knorr concreet dan wel? ‘Voor Nederland betekent deze aanbeveling concreet dat Knorr consumenten helpt om meer en méér gevarieerde groenten te eten. In de recepten wordt nu al, en in de toekomst nog meer, rekening gehouden met ingrediënten uit de Future 50 Foods lijst die in Nederland goed verkrijgbaar zijn.’
Ik voel een hele nieuwe lijn Knorr Wereldgerechten aankomen. En ik schat dat de consument aan die pakjes en zakjes voortaan geen vlees meer, maar één van de Future 50 Foods zelf moet toevoegen.
Lees hier het hele Knorr/WWF-rapport.
Tekst & beeld: © Marjan Ippel, Talkin’ Food® 2019.
Lees ook: De smaak van de toekomst?