I Am Binnenstad

Steden slibben dicht met toeristen, met paniekgevoelens tot gevolg – aldus het Parool. Bewoners mijden bepaalde buurten en hebben het gevoel dat hun stad is overgenomen door vreemde toeristenmogendheden en bijpassende commercielegers. Antwerpen zag dit ook gebeuren en wil haar bewoners met het culinaire evenement Smaakmeesters tonen dat het historisch centrum wel degelijk méér is dan een toeristenval. Iets voor Amsterdam?

Binnenstadsjuweel Gebr. Niemeijer; © Marjan Ippel

Binnenstadsjuweel Gebr. Niemeijer; © Marjan Ippel

Ook ik als verstokte binnenstadsbewoner van Amsterdam denk soms dat mijn buurt me niets meer te bieden heeft, omdat alles is gericht op de toeristeneconomie. Huurprijzen schieten door het dak, en AirBNB bezet de woonpanden, waardoor dat ambachtelijke slagertje, die groenteboer of haringman moeten plaatsmaken voor middle of the road jeansmerken met verderop in de straat ook al drie outlets.
Zelfs wij binnenstadsbewoners weten niet meer dat ze er nog wel degelijk zijn, die ambachtslieden. En dat er zelfs soms weer nieuwe bijkomen. We weten het niet, omdat we de binnenstad mijden en uitwijken naar de randen.
En dat is jammer voor al die helden die juist het stadshart leefbaar houden en standvastig overeind blijven tussen de luxe hotels, souvenir-, vaping en tattooshops.
De gemeente Antwerpen wil de hele maand oktober de eigen bewoners (en oké, ook de toeristen) op juist deze juweeltjes wijzen met het culinaire evenement Smaakmeesters. Een maand lang staan niet de Grote Geldschuivers, maar de kleine ambachtelijke retail en horeca van het historisch centrum, ‘t Zuid en ‘t Eilandje in de schijnwerpers. Zij die de stad al jaren leefbaar houden en dat hopelijk blijven doen.
Hierbij een oproep aan de gemeente Amsterdam: ga deze maand eens in Antwerpen kijken en vergeet uw eigen binnenstadsbewoners niet. U heeft ons én de kleine ondernemers heel hard nodig om het ontstaan van een zombiecentrum tegen te gaan. U heeft mijn telefoonnummer.

© Marjan Ippel, Talkin’ Food® 2016.

Lees ook: Van sinner naar Saint.