‘t Is weer tijd voor ‘hét zomerdrankje’

Eerder schreef ik hier over blue tea/blauwe thee. Een trenddrankje dat het vooral in Azië al tijden goed doet. Met dank aan Instagram. Inmiddels gaat het hard in Europa met het bloemetje dat aan het succes van de blauwe drank (én unicorn noedels) ten grondslag ligt, de blauwe vlindererwt AKA kittelbloem. Goed voor ‘hét zomerdrankje van 2019’?

Blauw is het nieuwe groen deze zomer; © Chantal Arnts

Blauw is het nieuwe groen deze zomer; © Chantal Arnts

 

De blauwe vlindererwt die in een groot deel van Azië groeit, is een wonderbloemetje. Het geeft een natuurlijke consumeerbare blauwe kleurstof af die al jaren met graagte in eten en drinken wordt verwerkt. Of beter gezegd millennia, want bijvoorbeeld in de ayurveda is het bloemetje van oudsher een belangrijk ingrediënt vanwege vermeende gezondheidseffecten.

Beleving

Maar dat is niet alles, want zodra er een zuur – bijvoorbeeld van citroen of limoen – in het met de kittelbloem gekleurde drankje of gerecht wordt gedruppeld, verandert de kleur naar paars en zelfs roze. Magie! Oftewel: beleving. Er daar zijn we als visueel ingestelde Instagram-consumenten nog altijd niet moe van.

‘Hét zomerdrankje van 2019’

Vandaar dat elke ‘grammer’ juicht dat de blauwe drankjes die met deze bloemetjes worden bereid ‘dé zomerdrankjes van 2019’ worden. Vooral sinds visionair theehandelaar Kiona Malinka van Crusio thee de blauwe bloemetjes toevoegde aan haar assortiment, begeleid door recepten om er ijsthee, theetails, mocktails, cocktails of een blauwe chai latte mee te maken.

Zuur

Misschien wel een voordeel van de blauwe bloemetjes is dat ze weinig smaak hebben die met de overige smaken van bijvoorbeeld de cocktail zou kunnen botsen. Nadeel is weer dat er altijd zuur nodig is om het verkleuringseffect te bereiken. Maar persoonlijk mis ik nogal eens een zuurtje/frisje in de cocktail/mocktail, dus het kan ook een voordeel zijn. En je kunt de boel natuurlijk ook natuurlijk blauw laten.

Blue gin

Het voorwerk voor de blauwe rage werd een paar jaar geleden al gedaan door blauwe wijn, die volgens de makers deze kleur dankte aan de pigmenten uit de toegevoegde rodedruivenschillen. En nu komen er zelfs met het kittelbloemetje gekleurde blauwe gins op de markt die door toevoeging van hun onafscheidelijke maatje tonic paars tot roze verkleuren. Zelfs de Britse afdeling van Aldi heeft er al een tijdje één in de schappen.

Het quinoa-effect

Hét zomerdrankje van 2019 zou dus zomaar blauw kunnen zijn – met of zonder alcohol, warm dan wel koud. Laten we alleen niet hopen dat binnenkort in de media de eerste berichten verschijnen over een tekort aan de blauwe vlindererwt (kittelbloem of clitorea ternatea) met alle gevolgen van dien, zoals eerder met quinoa is gebeurd.

Tekst: © Marjan Ippel, Talkin’ Food® 2019 | Beeld: Chantal Arnts voor Crusio Thee.

Lees ook: Foodtrend: Pizza, de klassieker voorbij.

Volg Talkin’ Food® op Instagram voor nóg meer nieuws over #foodtrends: @talkinfood