Foodlingo 2016 nr. 3: Pho

Elk eetjaar weer worden we verblijd met nieuw foodlingo – het eet- en drinkjargon dat een directe uiting is van de foodtrends. Je zou kunnen zeggen dat foodlingo de betreffende foodtrends én foodjaren een smoel geeft. Wat gaf het jaar 2016 smoel volgens Talkin’ Food®? Nummer 3 van hét foodlingo 2016: Pho.

© Marjan Ippel

© Marjan Ippel

3. Pho
Aziatisch streetfood is niet meer weg te denken van onze straten, festivals, markten, supermarkten, horeca en foodhallen.
Naast en na Japanse ramen brak in 2016 de Vietnamese biefnoedelsoep definitief door: pho (spreek uit: feu).
De Vietnamese eetschrijver Andrea Nguyen vertelt in foodmagazine Lucky Peach van de Ameri-Koreaanse chef David Chang over de noedelsoep die ergens aan het begin van de twintigste eeuw in en rond de hoofdstad Hanoi in Noord-Vietnam ontstond:
‘Pho is zo essentieel voor de Vietnamese cultuur dat mensen erover praten in termen van romantische verhoudingen. Rijst is de plichtsgetrouwe vrouw waar je op kunt bouwen. Pho is de flirterige minnares die je stiekem bezoekt.’
De essentie van welk gerecht waar ook ter wereld is dat het deel uitmaakt van de geschiedenis van dat land. Elk gerecht vertelt via z’n smaken het verhaal van een volk.
Dat is met pho niet anders. Over de ontwikkeling ervan en de invloeden van verschillende volkeren en gebeurtenissen erop zijn boeken te schrijven. Zoals The pho cookbook van Andrea Nguyen.
Of pho zo’n blijvertje wordt als de Vietnamese loempia? Sterker: ‘Pho wordt nog groter dan ramen,’ aldus de kok die ramen op de wereldkaart zette. Precies, David Chang.

Bijbehorende foodtrend: East feeds West.

In 2017 verschijnt The Pho Cookbook van Andrea Nguyen, uitg. Ten Speed Press.

Bekijk hier nummertje 24 en 5 van Hét Foodlingo van 2016.

© Marjan Ippel, Talkin’ Food® 2016-2017

Lees ook: 2017: All-nighters & Altofoods.