Foodlingo 2016 nr. 2: Reststromen

Elk eetjaar weer worden we verblijd met nieuw foodlingo – het eet- en drinkjargon dat een directe uiting is van de foodtrends. Je zou kunnen zeggen dat foodlingo de betreffende foodtrends én foodjaren een smoel geeft. Wat gaf het jaar 2016 smoel volgens Talkin’ Food®? Nummer 2 van hét foodlingo van 2016: reststromen.

© www.guillaumeroukhomovsky.com

© www.guillaumeroukhomovsky.com

2. Reststromen
Het begrip bestaat natuurlijk al veel langer. Kenden we het eerst vooral in relatie tot energie, de laatste jaren kwamen reststromen in andere gebieden op.
En als 2016 ergens door is bepaald, en 2017 door bepaald zal worden, is het hergebruik van voedselreststromen. Of het nu van bierbostel is om brood te maken, of van oud brood om bier te maken. En, nu we het toch over bier hebben: ook piepers, regenwater en grachtenwater belandden dit jaar in bier.
Waarmee duidelijk wordt dat ook non-foodstromen kunnen leiden tot nieuwe stromen voedsel en drank.
Belangrijke aanjager voor hergebruik van reststromen is de wetenschap. Maar verrassend genoeg zijn dat ook vegans. Er is geen dierlijk product, of ze zoeken er als heuse alchemisten een alternatief voor. En daarbij komen ook bepaalde reststromen hen te hulp, bijvoorbeeld op kleine huishoudelijke schaal.
Zo waren het de vegans die dit jaar ontdekten dat het kookvocht van kikkererwten & co. – dat normaal door de gootsteen wordt gespoeld – dezelfde emulsifiërende, schuimende, bindende, gelerende en verdikkende eigenschappen heeft als eiwit.
En dus ging er met dit zogenaamde aquafaba ineens een hemel van nieuwe geneugten open voor de vegan, van macarons tot mayonaise.
En dat uit reststromen.

Bijbehorende foodtrend: Van Sinner naar Saint.

Beeld: Gracht bier, bier uit Amsterdams grachtenwater, een samenwerking van Anomaly, Henriëtte Waal en Villagepump.

Morgen nummertje 1 van Hét Foodlingo van 2016 | Bekijk hier nummertje 34 en 5.

© Marjan Ippel, Talkin’ Food® 2016-2017

Lees ook: 2017: All-nighters & Altofoods.