De Horecava, de jaarlijkse horecavakbeurs in de Amsterdamse RAI, is weer in volle gang. Gister sprak daar in het Innovation & Trend Lab Michiel Bakker, ‘director food program @ Google’. Het bedrijf dat zwaar inzet op gezond en sociaal eten voor al haar medewerkers. Maar dat niet alleen…
Michiel Bakker, geboren Brabander, werkt al jaren in Californië voor de zoekmachinegigant. Hij stond mede aan de wieg van het social en healthy food program zoals dat wereldwijd in alle 55 Google-vestigingen wordt beleden: een gezonde medewerker is gelukkiger en verzuimt minder en kan dus in de baas z’n tijd beter presteren.
Google Food
Het is daarom een kwestie van eigenbelang voor Google om z’n personeel zo gezond en gelukkig mogelijk te houden. En Google gelooft erin dat dat het beste gaat via gezond eten dat samen met anderen wordt genuttigd én waar mogelijk bereid. Als dat eten bovendien niet wordt verspild én duurzaam wordt verbouwd, is moeder aarde ook beter af en daarmee uiteindelijk ook weer het Google-personeel. Dat is één.
Iets anders is dat de big-datafirma enorme statistieken bijhoudt van waarnaar Google-gebruikers op het gebied van eten zoeken. En daaruit blijkt dat de nieuwe generaties, van Y tot Z, heel anders over eten denken en ermee omgaan dan voorgaande generaties.
Gen Y en Z
Dat heeft niet alleen direct gevolgen voor hoe en in welke vorm Google z’n doorgaans jonge personeel voedt, maar volgens het bedrijf ook hoe horeca en retail in het algemeen daarop zouden kunnen inspringen. Iets wat behalve Google zelf in z’n restaurants, nog bijna niemand doet.
Kijk je naar een gemiddelde voedingsverpakking, zie je nu vooral wat er NIET inzit. Geen gluten, geen MSG, geen suikers of vet… Maar dat interesseert Y en Z helemaal niet, heeft Bakker geconcludeerd naar aanleiding van het analyseren van miljoenen zoekopdrachten via Google. Uit die zoekopdrachten distilleerde het bedrijf vier ‘menselijke waarheden’.
Selfiewaardig zijn
Waar het de Y-ers en Z-ers om gaat is: hoe word ik mijn beste zelf via mijn eten? Waar vroegere generaties door studeren, lezen, culturele en humane activiteiten een beter ‘ik’ probeerden te ontwikkelen, zoeken Y en Z het volgens Google voornamelijk in hun dagelijkse voedselinname.
Wat moet ik eten om optimaal te kunnen presteren op mijn werk? Wat, om nachten te kunnen doorhalen om die examens te halen? Wat, om daarna weer goed te kunnen ontspannen? Wat, om in een betere/andere stemming te komen? Wat, voor een gezonder lichaam en geest? En, heel belangrijk voor deze selfiegeneraties: wat kan ik eten om mijn ultiemste, mooiste, aantrekkelijkste selfiewaardigste zelf te worden?
Me, my selfie & my food
Het is voor hen dus niet de vraag: wat zit er NIET in mijn eten? Maar: wat zit er WEL in dat mij helpt om mijn wezens- en levensdoelen te halen? Om alles uit mijzelf te halen wat er maar in zou kunnen zitten, of wat er via m’n eten in kan komen? Me, my selfie & my food.
Om JFK selfiematig te parafraseren: ‘Ask not what I can do for my food, ask what my food can do for me!’
Tekst: © Marjan Ippel, Talkin’ Food® 2018 | Beeld: foto van een slide uit de Horecava-keynote van Michiel Bakker, director food program @ Google.
Lees ook: 2018: Het jaar van de verfijning.