Gespot: Pindakaaswinkel

Specialisatie (via one-trick pony’s) heeft de laatste tien jaar het horeca- en retailaanbod interessanter, kwalitatiever en paradoxaal genoeg veelzijdiger gemaakt. Én gezonder. Want: met minder overbodige toevoegingen, geraffineerde suikers, fabriekszouten en -vetten. Voor elk product dat uit de fabriek rolt, ontstaat wel een artisanale tegenhanger met eigen outlet. Zoals huisgemaakte pindakaas in De Pindakaaswinkel.

Beeld: © Natasha Tastachova

Beeld: © Natasha Tastachova

De deuren in de Czaar Peterstraat in Amsterdam-Oost zijn nog niet eens open. Maar de buzz is er niet minder om. Op nummer 169 begint binnenkort de eerste Pindakaaswinkel met zo’n tien huisgemaakte varianten. Waaronder: naturel zonder zout, kokos, banaan, venkel-rozijn, koffie, karamel, chilipeper, honing-walnoot en pure chocola.
Het is het zoveelste voorbeeld van geen genoegen nemen met de fabriekskwaliteit die de huidige retail nog altijd domineert. Noch met het opgelegde fabriekssuiker, -zout en -vetregime.
Bovendien past het in de tendens van weten waar je eten vandaan komt. De pindakaasmakerij, in dit geval, kan zich namelijk van pinda-tot-pot verantwoorden. En doet dat ook graag, want artisanale producenten zijn trots op hun product en de vaak lokaal betrokken ingrediënten.
Indirect hebben ze ook invloed op het supermarktaanbod. Immers, mede dankzij dergelijke indie artisanale producenten is dit aanbod het afgelopen decennium al aanzienlijk aangepast. De schappen worden inmiddels deels gevuld met – regelmatig  zelfs lokale – artisanale aanbieders die stuk voor stuk klein en indie zijn begonnen (en op een gegeven moment door de grote aanbieders zijn opgeslokt…).
Of de fabrikanten kopiëren de producten van de artisanale aanbieders. Denk aan de vergeefse juridische strijd van Unilever tegen de vegan mayonaise zonder ei ‘Just Mayo’ van indie start-up Hampton Creek. Sinds deze maand heeft Hellmann’s (inderdaad: Unilever) een eigen vegan mayonaise zonder ei in de supermarktschappen staan.
Verbeter de (retail- en horeca-)wereld; do it yourself, make your own food rules. Food=Punk!

Lees hier wat ik jaren geleden al over dit punkfoodverschijnsel schreef.

De Pindakaaswinkel, Czaar Peterstraat 169 Amsterdam. 

© Marjan Ippel, Talkin’ Food® 2016

Lees ook: Fika, Zweeds koffieritueel.