Foodtrends 2019: #4 De ITs & OUTs

Nog even en 2018 bereikt de finish. Maar ook: nog even en 2019 verlaat de startblokken. In het vierde (maar niet laatste) deel van een Talkin’ Food®-reeks over de foodtrends voor 2019 een tipje van de sluier met de jaarlijkse Talkin’ Food® ITS & OUTS-lijst. What (not) to eat & drink in het komende eetjaar?

Babka bij Ugga Amsterdam; © Marjan Ippel

Babka bij Ugga Amsterdam; © Marjan Ippel

Voor wie geen disclaimers leest: Trends, ook foodtrends, zijn geen verzinsel van trendwatchers of self fulfilling prophecies, noch worden ze gespot in glazen bolletjes. Trends zijn doorgaande ontwikkelingen in de wereld die ertoe leiden dat we ons anders gaan gedragen, kleden, vervoeren en ook voeden. Ze hebben geen THT t/m 31 december van een bepaald jaar.

IT

#Koolhydraten (pasta, noedels, brood, pizza…)
#Vera Pizza Napoletana (VPN)
#Duits zuurdesembrood
#Duits aardappelbrood
#Lab stores (zoals in Berlijns Kaufhaus des Testens)
#Inhouse kassen in supermarkten
#Restaurant + supermarkt = Superant. In navolging van Japan.
#Social shopping (Ali Baba)
#Restaurant take-overs: De Nieuwe Pop-ups
#Modern Dutch Cuisine: Carstens, 101 Gowrie, De Zusters…
#Venezolaanse arepas
#Chinees streekfood, o.a. Sichuan hotpot en Xi’an biang biang noedels
#Surinaams fine food (Rosie’s, AS)
#Indonesisch (boek Vanja van der Leeden; boek Baru Belanda van Pascal Jalhaij)
#Syrisch
#Japanse mochi
#Japanse katsu sando
#Taiwanese bao en ontbijt
#Nierbroodje. Uit de muur bij Kaagman & Kortekaas
#Bhaji (Indiaas pasteitje)
#Jackfruit (eindelijk)
#Calamansi (Filippijnse citrus)
#Sumac
#Babka (van oorsprong Oost-Europese patisserie; zie foto boven)
#Kouign amann (zie foto beneden)
#Pissaladière (Franse uientaart met ansjovis en olijven, De Nieuwe Flammkuchen, zie foto beneden)
#Klassieke Franse desserts
#Voedselbossen aanleggen
#Stress verminderende drankjes zoals moon milk: warme melk met kruiden à la kurkuma
#Alternative intoxication (zie Michael Pollan: How to change your mind): coca-smoothies, cbd-drinks en cbd-hummus etc.
#Complex simplicity restaurants: Remouillage, 4850, Rosie’s
#Fine vegan à la Kopps in Berlijn
#Kaasbars à la de Parijse bars à fromage
#Bespoke water
#(Bruis)water met essentiële oliën of CBD (cannabis)
#Vending machines (van Health Food Wall tot Marije Vogelzang en Fuku Coffee Bar)
#Artisanaal diepvrieseten, ook voor baby’s
#Nederexoten, o.a. de allereerste bananen uit Nederland/Wageningen
#Terug naar kurk voor het hogere segment wijnen, de Duitse voorop
#Pils i.p.v. craft beer, vooral Keulse Kölsch
#Cold brew thee
#Sparkling cold brew koffie
#Zwarte/gewone/Turkse/filterkoffie
#Jun thee, De Nieuwe Kombucha (Zie: foodlingo)
#Insecten?
#JOMO, the Joy Of Missing Out

(On their way) OUT

#Shared Dining
#Pop-ups (heten nu: Take-overs)
#Poké bowl
#Buddha bowl
#Bowl food
#Vreemdvormig en veelkleurig restaurantservies
#Kurkuma als De Nieuwe Wonderolie
#Ceviche
#Foodtrucks
#Hamburgers
#High alcohol
#Groot vlees aan het spit
#Overal een blik topchefs voor opentrekken
#Streetart op restaurantmuren
#Plastic rietjes, wegwerpserviesgoed & verpakkingen
#Voedselverspilling
#’De Nieuwste Hotspot’

Kouign Amman, Toki Amsterdam

Kouign Amman, Toki Amsterdam

Pissaladière

Pissaladière

Dit is deel #4 in een reeks over de foodtrends van 2019.
Lees ook deel #1: Circulair Gezond, deel #2: Ethisch Deluxe en deel #3: Techfood.

Tekst & beeld: © Marjan Ippel, Talkin’ Food® 2018-2019.

Teksten en beelden mogen uitsluitend worden overgenomen na toestemming door en onder vermelding van Marjan Ippel en Talkin’ Food®.