De New York Times signaleerde in 2018 dat de schaamteloze tijden van vóór de bankencrisis weer helemaal terug waren. Inclusief de powerlunches. Geen vreemde notie, afgemeten aan de hoeveelheid eetbaar goud die er verscheen op de neoluxe borden, maar ook op ijs, cakes en shakes. Wordt 2019 ook zo schaamteloos? Deel #2 in een Talkin’ Food®-reeks over de foodtrends voor 2019: Ethisch Deluxe.
Lees hier de jaarlijkse disclaimer.
De economische crisis was in 2018 definitief voorbij. Zoveel was duidelijk. En het geld rolde als vanouds. Ook richting de horeca en foodretail. Het resulteerde in een heropbloei van de zakenlunch en van restaurants die qua interieur, drank en ingrediënten flink uitpakten.
Nouveau-Faux
We schreven het al in onze vooruitblik op 2018: Nouveau-Faux est arrivée met over-the-top post-luxury decors met een grote WOW-factor. Groots, overweldigend en zwaar luxe op z’n eighties. Met Noufaux Riche-materialen als messing, bladgoud, (faux) fur en leer – Dynasty keerde terug, with a vengeance. Op de drempel van 2018 bood restaurant ZA in de nieuwste Amsterdamse elitewijk De Houthavens ons een kijkje in de keuken van 2019, waar zelfs de basic houtoven goud blinkt (zie foto beneden).
Kaviaarsandwich
Ook op de borden is het een spierballengerol van jewelste met eetbaar goud, kaviaar en alle andere luxe eetjuwelen op elkaar gestapeld. Zoals in de kaviaarsandwich van Air’s Champagne Parlor in NYC, een eetsalon waar de kaviaar überhaupt op en in elk gerecht eindigt. In Parijs openen luxe kaasbars (bars aux fromages), waar naast de luxedrank vooral de ambachtelijke kazen rijkelijk vloeien. In Londen opende Albert Adrià Cakes & Bubbles, waar luxedesserts een geheel nieuwe invulling krijgen. En luxeboters vormen samen met huisgebakken brood een apart gang in het diner, zoals bij het in 2018 geopende Amsterdamse restaurant 101 Gowrie.
Nouveau Boudoir
En dat is meteen een verschil met eerdere luxe uitspattingen: de basic foods van de afgelopen jaren worden niet losgelaten, ze worden simpelweg uitgehuwelijkt aan old-skool luxe ingrediënten en looks – van het ijsje en de smoothie tot de boter, aardappel, pizza en chocoladereep (zie foto boven).
Daarnaast laat De Nieuwe Luxe zich graag inspireren door het over-the-top Russische tsarentijdperk. Zo komen boudoir-achtige theesalons op naar voorbeeld van het beroemde Pouchkine in Parijs, waar zowel het interieur als de patisserie eruit zien alsof ze uren in de make-up hebben gezeten.
Members-only
Russische patisserie als médovic, ingrediënten als smetana (geparfumeerde zure room) en gerechtjes als pomme Moscovite spreiden zich uit over het horecalandschap. Het oude Rusland meets het negentiende-eeuwse Parijs.
In De Nieuwe Luxe worden de incrowd speakeasy’s opgevolgd door membership-only clubs, zoals het wereldwijd opererende Soho House dat in 2018 eindelijk haar luxedeuren en dakterras opende in Amsterdam. Maar ook over-the-top besloten feesten als Confetteria – Hôtel de la Fête met een passie voor gouden confettimomenten. Het verschil: juist de nieuwe membership-only clubs vertonen heel paradoxaal opvallend veel inclusiviteit, met een betere afspiegeling van de multiculturele samenleving dan erbuiten.
Dansen op de vulkaan?
Maar is het enkel dansen op de vulkaan? Nee. Alle glitter & glam komen ook in een duurzame gedaante. Voorbij zijn de interieurs met verantwoorde, maar sleets ogende recycled junk. Ook recyclen krijgt een luxe, rijk en designy uiterlijk. Logisch, want alles wat schaars is, wordt vanzelf luxe. En als íets schaars is, is het wel moeder aarde en haar natuurlijke bronnen.
Met dat groeiende bewustzijn komt in navolging van vegan altofoods een stroom aan altomaterialen op: faux in de zin van ‘nep’, en in dit geval dus goed. Immers, ze vervangen dierlijke materialen als leer of vervuilende materialen als plastic, en zijn een uitvloeisel van het neus-tot-staart duurzaamheidsbeginsel waarin daadwerkelijk alles van een basismateriaal wordt gebruikt. ‘Afval’ als Het Nieuwe Ethisch-Luxe materiaal. Van mais- en suikerrietbladeren tot ananas-, vissen- en zeewierleer: waste goes deluxe.
Paradox
Zoals duurzaamheid en ethiek in 2019 een huwelijk aangaan met persoonlijke gezondheid, zo gaan de twee ook een versterkende relatie aan met luxe. De paradox van luxe als duurzame lifestyle.
Dit is deel #2 van een reeks over de foodtrends van 2019.
Lees ook deel #1: Circulair Gezond.
Tekst & beeld: © Marjan Ippel, Talkin’ Food® 2018-2019.
Teksten en beelden mogen uitsluitend worden overgenomen na toestemming door en onder vermelding van Marjan Ippel en Talkin’ Food®.