Foodtrend: pizza, de klassieker voorbij

Waar veel huidige foodtrends rond authenticiteit en klassieke smaken zijn opgetrokken – zelfs, of eigenlijk juist indien vegan – trekt de pizzacultus zich van deze beide trendpijlers weinig aan. Van poképizza en kimchipizza tot ‘gebotoxte’ korsten die canotto (opblaasboot) heten: alle heilige pizzahuisjes zijn om.

'Ramenpizza/pizzaramen' in Tokio; © Marjan Ippel

‘Ramenpizza/pizzaramen’ in Tokio; © Marjan Ippel

We horen het al jaren: een trend is in het huidige tijdsgewricht pas een trend als zijn exponenten überauthentiek, lokaal en klassiek zijn. Het gerecht zoals het ooit bedoeld is, ook al was dat twee eeuwen geleden. Denk: pre-prohibition cocktails, oergranenbrood en pasta. Niet voor niets zijn de Pasta Grannies een grote hit op Instagram – de negentig+-jarige grootjes die bijna uitgestorven lokale pastavormpjes voor de camera maken, om definitieve uitsterving te voorkomen.

Authentiek vegan

Zelfs de disruptieve vegan trend duikt in de klassieke authentieke smaken. Een vegan burger is pas geslaagd als hij smaakt, ruikt, voelt en bloedt als de meest authentieke hamburgerklassieker. Idem voor vegan melk, rookworst, bacon etc. etc.

Pizza

Er is echter één trendgroep die de klassieker voorbij lijkt: de pizza. Met dank aan de Aziaten én Amerikanen die zich beiden van pizzaklassiekers weinig lijken aan te trekken.

Kimchipizza

Jaren geleden spotte ik in Japan al eens een bizarre  mix van ramen en pizza – nu de twee meest populaire trendgerechten ter wereld. Het bleek de voorbode voor de stroom aan pizzavarianten die nu de houtoven uitkomen. Vaak net als de ramenpizza/pizzaramen meeliftend op ander trendfood, zoals de kimchipizza en poképizza (een bizarre hecatagonale constructie met een bodem vanzeewier met daarop een laag rijst, en daar bovenop  zalm, tonijn en andere poke-ingrediënten, afgemaakt met een corniccione (korst) van lange sushirollen die overigens níet de (hout)oven ingaan).

Canotto

Maar soms komt een pizza ‘fuck-up’ uit moederland Italië zelf. Zoals de pizza met ‘gebotoxte’ rand (canotto: Italiaans voor opblaasboot), waarover tussen voor- en tegenstanders het laatste woord nog niet is gezegd.

Klassieker

De verklaring voor al deze onklassieke varianten? Pizza is zo’n krachtige en wereldwijd geaccepteerde iconische klassieker, dat juist daarop variëren de klassieke status niet kan aantasten. Het begrip ‘pizza’ blijkt even rekbaar als het deeg waarvan hij (meestal) wordt gemaakt.

Over een paar maanden gaat Talkin’ Food® op trendtour door Zuid-Korea, moederland van kimchi. Benieuwd of daar kimchipizza op het menu staat.

Tekst & beeld: © Marjan Ippel, Talkin’ Food® 2019.

Lees ook: Authentiek trendy: Italiaans eten.

Volg Talkin’ Food® op Instagram voor nóg meer nieuws over #foodtrends: @talkinfood.