Foodtrend: Álles met CBD (cannabis)

We schreven het al in ons trendrapport 2019 op deze website: CBD (cannabisolie) doet food. Én drinks. En hoe! Van CBD-hummus en CBD-bietenchips tot koffie geïnfuseerd met cannabis, oftewel chill brew. Alles om bijvoorbeeld de stress van alledag te verminderen. Zeker sinds stressverminderaar alcohol in het verdomhoekje zit.

CBD-olie (cannabisolie op basis van niet-psychoactieve canabinoïde, dus high-loos) is al een paar jaar de nieuwe wonderolie die zo’n beetje tegen dan wel vóór alles werkt. Van stress tot pijnen en angsten. Inmiddels is het zo breed geaccepteerd dat zelfs supermarkten de flesjes olie over de toonbank schuiven.

CBD-hummus

CBD-olie werd in eerste instantie in kleine druppelflesjes via speciale verkooppunten verkocht, specifiek gericht op fysieke of psychische klachten. Maar de laatste tijd wordt de olie bíjna overal doorheen geroerd. Door kokoswater, wijn, cocktails, (coldbrew) koffie, thee, melk, soda… Maar ook door de hummus, pannenkoeken, chips en honing. En door de (eetbare) massage-olie in luxe spa’s. Bijvoorbeeld.

Chill Brew

En dan vooral als stress-killer. Stress is momenteel misschien wel volksziekte nummer 1. En dat willen we niet meer (alleen) met medicijnen oplossen. Zoals we überhaupt vaker zoeken naar alternatieve oplossingen dan de bekende synthetische pharmaceuticals. En daarvoor grijpen we nu graag naar ons eten en drinken. Maar om gezondheidsredenen ook niet meer naar alcohol, ooit dé meest gebruikte chill brew. Het alternatief? Zogenoemde natuurlijke nutraceuticals of functional foods. Zij worden ingezet om bijvoorbeeld een algeheel gevoel van well-being te krijgen. Wat in de praktijk vooral neerkomt op: geen stress.

Moon milk

Drankjes om je beter te voelen zijn niet nieuw. Maar stress-verminderende en detoxdrankjes zijn een hele trendmarkt op zich geworden. Daaronder vallen bijvoorbeeld ook de populaire van oorsprong Indiase golden milk en moon milk (beide met kurkuma en andere specerijen) die nu ook in premixjes te koop zijn. In de Indiase cultuur is het al eeuwen gebruikelijk om je gevoel/geest via eten en drinken positief te beïnvloeden. En dat is iets anders dan jezelf in een coma zuipen om niks meer te voelen.

Michael Pollan

Dé foodgoeroe die de hele westerse wereld op een andere manier naar ons eten heeft laten kijken, Michael Pollan, schreef onlangs een boek over ‘alternatieve intoxicatie’: How to change your mind; What the New Science of Psychedelics Teaches Us About Consciousness, Dying, Addiction, Depression, and Transcendence.

Wij houden het op CBD.

Tekst: © Marjan Ippel, Talkin’ Food® 2019 | Beeld: © Natasha Tastachova.

Lees ook: Authentiek trendy: Italiaans.