Persoonlijk ben ik al jaren fan van de soup dumpling of xiao long bao. In chat speak: XLB. Nu is er in de New Yorkse zaak Drunken Dumpling een nieuwe rage ontstaan rond dit van oorsprong ontbijtgerecht, vergelijkbaar met die van de cronut destijds: de XL XLB. Een supersize of giant soup dumpling die je – samen of alleen – met een rietje leeg slurpt.
(Foto voorkant: Ter vergelijking, een klassieke XLB; © Marjan Ippel)
De dumplingreus past precies in een familysize stoommand, kost bijna 12 dollar en is net als de normale XLB overgewaaid uit Shanghai, de bakermat van de soup dumpling. En net als de klassieke XLB wordt hij gevuld met een geleerde bouillon. Cheffin grise Qihui Guan van Drunken Dumpling kan er slechts 25 per dag met de hand maken, die binnen het kwartier zijn uitverkocht.
© Tekst: Marjan Ippel, Talkin’ Food® 2016 | Filmpje: Tasting Table.
Lees ook: De Chinees van morgen, vandaag.