Foodlingo: Jun-thee

Kombucha is in 2019 inmiddels een vertrouwd product in het koelvak van elke supermarkt, deli en horecazaak. Zij het hand crafted of industrieel vervaardigd, maar bijna altijd te zoet. Tijd voor De Nieuwe Kombucha: Jun-thee. Simpelweg een jongere variant op hetzelfde gefermenteerde gezondheidsthema?

Basisingrediënt voor jun-thee: rauwe honing; © Marjan Ippel

Basisingrediënt voor jun-thee: rauwe honing; © Marjan Ippel

Kombucha is volgens veel verhalen van oorsprong Chinees met vanouds grote Russische aanhang. Deze met een zwam (‘de moeder’, ook wel scoby – symbiotic colony of bacteria and yeast) en suiker gefermenteerde en daardoor licht bruisende, en als het goed is, maar helaas te zelden, friszure zwarte thee krijgt in 2019 concurrentie van een variant met minstens evenveel gezondheidsclaims: Jun-thee.

Tibet

En ook de mogelijk uit Tibet afkomstige Jun-thee heeft een even rijke als lange geschiedenis. Het zou al zo’n duizend jaar geleden om dezelfde gezondheidsredenen als die van kombucha zijn gedronken – van een goed functionerende lever, darmculturen en immuunsysteem, tot goed geoliede gewrichten. Maar waar ‘jun’ voor staat, weet vrijwel niemand (meer).

De jun-moeder

Toch is jun-thee volgens bronnen waarschijnlijk simpelweg een nieuwere versie van de inmiddels vertrouwde kombucha. Het lijkt er ook sprekend op, maar kent een paar verschillen. Zo wordt de jun-moeder niet in zwarte thee, maar in groene thee gefermenteerd. Dat gebeurt bovendien met behulp van rauwe honing in plaats van met suiker.

Immuunsysteem

Dit levert een subtiel ander product op, dat bovendien vanwege de twee basisingrediënten groene thee en honing nóg meer gezondheidsvoordelen bij het drinken ervan zou opleveren. Van honing is bekend dat het het immuunsysteem een boost geeft, bijvoorbeeld. En ook de zowel geestelijke als lichamelijke voordelen van groene thee zijn wijd verbreid. Hoewel eveneens wordt beweerd dat zwarte thee exact dezelfde gezondheidsvoordelen in zich herbergt.

Rauwe honing

Toch zou de lichter ogende jun-thee juist vanwege de verwerking van rauwe honing en groene thee in 2019 weleens snel een eigen unieke positie kunnen weten te bemachtigen in het schap. En anders gewoon omdat de voorhoede toe is aan iets nieuws dat nog niet zoals kombucha is doorgesijpeld naar de drinkende massa.

Tekst & beeld: © Marjan Ippel, Talkin’ Food® 2019.

Meer foodlingo vind je hier.