Foodlingo: Jambon-Beurre/Parisien

Geen tripje naar Parijs zonder een jambon-beurre, oftewel un Parisien. Een halve baguette met boter en gekookte ham. En die is niet minder dan divine. Met of zonder cornichons, past hij in de huidige wereldwijde heropleving van de sandwich.

Jambon-beurre bij Printemps du Goût, Parijs; © Marjan Ippel

Jambon-beurre bij Printemps du Goût, Parijs; © Marjan Ippel

Cornichons of geen cornichons? Dat is de kwestie bij de meest iconische sandwich van Frankrijk: le jambon-beurre, ook wel le Parisien. Fransen kunnen elkaar hierover in de haren vliegen.

Prince de Paris

Hoewel eigenlijk niemand grote bezwaren heeft tegen de combi van ham en cornichons op zich. Hooguit tegen de eventuele vermeende traditiebreuk voor deze ‘Prince de Paris’ die ergens eind negentiende eeuw rond Les Halles (toen nog ‘de buik van Parijs’, de nachtelijke horecamarkt) ontstond omdat-ie gemakkelijk uit het vuistje at. Zo konden de marktmannen dus gewoon doorwerken en eten tegelijk.

Échte oter

Wat elke jambon-beurre in ieder geval wel bevat, maakt de naam duidelijk: gekookte ham en boter. En dan natuurlijk échte boter (geen marga- of halvarine). En échte ham. Op een echte baguette de tradition.

Cornichons?

Niks meer en niks minder. Nou ja, die cornichons dus eventueel. En soms ook frieten. Gewoon geplet tussen de twee stokbroodhelften. Maar dan heet het geheel meestal Américain. Zónder de ham vergezelt-ie in café’s nogal eens de eerste koffie van de dag onder de naam tartine beurré.

De antiburger

En ook al rukt de Amerikaanse ‘keuken’ in Frankrijk op, de jambon-beurre is met z’n pakweg 1,2 miljard genuttigde exemplaren per jaar nog altijd de meest gegeten sandwich van heel Frankrijk. Ná de hamburger.
Het is de anti-burger.

De lekkerste van Parijs eet of haal je bij ChezAline, 85 Rue de la Roquette (11e), en bij Caractère de Cochon, 42 Rue Carlot (3e).
Ook goed: JBC (Jambon Beurre Cornichon) Sandwicherie Artisanale, 2 Rue Drouot (9e).

Tekst & beeld: © Marjan Ippel, Talkin’ Food® 2018

Meer foodlingo vind je hier.