Foodlingo: Bullipedia

De hogepriester van de moleculaire kookkunst Ferran Adrià kondigde hem in 2012 al aan, niet lang na sluiting van zijn legendarisch restaurant El Bulli in het Noord-Spaanse Rosas. En onlangs verscheen dan het eerste van 35 delen van de in totaal 17.500 knisperende pagina’s tellende encyclopedie voor food en drinks: De Bullipedia. The world according to El Bulli. Lees: Ferran Adrià.

Deel 1 van 35 delen Bullipedia door Ferran Adrià

Deel 1 van 35 delen Bullipedia door Ferran Adrià

Deze Enciclopedia de la restauración gastronómica van moleculair wonderkind Ferran Adrià verschijnt (vooralsnog) in het Spaans. Naast drie delen over dranken in het algemeen, worden er delen uitgebracht over wijn en koffie in het bijzonder en over bijvoorbeeld eten in de neolithische en paleolithische periodes. Deze staan allemaal nog voor 2018 gepland. Over zo’n vier jaar moeten alle 35 boeken gepubliceerd zijn. Dit jaar alleen al zullen er zo’n acht verschijnen vol definities, typeringen en historische achtergronden.

Sharen=Caren

Het doel van de ooit tot beste kok ter wereld uitgegroepen Adrià is om alle kennis die hij en zijn team met betrekking tot eten en alles daaraan gerelateerd hebben vergaard en geresearcht, te delen met anderen.

In 2013 noemde hij het grootschalige project een ‘techno-emotionele kookencyclopedie. Een gereedschap om informatie over culinaire kunst in het westen vast te leggen, te ordenen en te vermeerderen. Met als uiteindelijk doel een hulpmiddel te zijn voor koks bij het creëren. Dat is mijn droom’. Aldus de moleculaire kookgod die sinds het sluiten van El Bulli in 2011 vooral de wereld over reist om zijn kennis te delen tijdens duurbetaalde lezingen en workshops.

De 35 van Adrià

Een betrouwbare databank voor alle foodkennis ter wereld is een mooi streven. Na en naast Alan Davidsons The Oxford Companion of Food (1999), Johannes van Dams De Dikke Van Dam (2006) en Onno Kleyns De Grote Kleyn (2016) is er zeker behoefte aan een update en uitbreiding. En omdat de kennis nogal aan wisselende interpretaties, inzichten, ontwikkelingen en onderzoeksresultaten onderhevig is, is het fijn als een wereldwijd terzake kundige die grootse taak op zich neemt.

Wat de reden is dat de in eerste instantie als online database bedoelde ‘Wikipedia van het food’ nu toch in dikke boeken van elk 500 pagina’s à raison van zo’n 75 euro per deel verschijnt, is niet bekend. Hoeveel bomen ervoor zullen worden gekapt, ook niet.

Meer info over de Bullipedia van Ferran Adrià vind je hier.

Tekst: © Marjan Ippel, Talkin’ Food® 2018 | Beeld: Cover van deel 1 van de Bullipedia: Bebidas.

Meer foodlingo vind je hier.