Foodlingo: Booza

Net als in het hele culinaire landschap – cocktailmengers voorop – gaat de ijsmaker steeds verder terug naar de oerbron. In dit geval heet die bron booza, volgens velen de eerste en oudste vorm van consumptie-ijs, anno 1500-zoveel. Booza smelt minder snel dan ‘modern’ ijs en is zwaar elastisch bovendien. Voordeel: het houdt daardoor meer smaak vast en Instagram is er gek op.

Beeld: © Republic of Booza NYC op Instagram

Beeld: © Republic of Booza NYC op Instagram

Dacht de gemiddelde ijsmaker dat-ie er al was door ijs op z’n oer-Siciliaans uit ‘slordig’ gevulde bakken met platte schep in plaats van een ijsbolletjesschep in felgekleurde recyclebare fifties plastic bakjes te scheppen, blijkt er een nóg oudere manier van ijsmaken dan dat. Booza.

Levant

Booza stamt uit de Levant, waar het ergens in de zestiende eeuw ontstond. Het wordt daar nog altijd gemaakt en gegeten in één vaste smaak: qashta, een soort Arabische clotted cream. De elasticiteit waar booza zo om bekend staat, wordt veroorzaakt door naast melk en suiker mastiek (een aromatische gom die wordt gewonnen uit de mastiekboom (pistacia lentiscus)) en salep-poeder (uit de knollen van orchideeën) te gebruiken voor het maken van het  ijs.

Hit

Die twee extra ingrediënten zorgen voor de elasticiteit, gaan het smelten tegen en kunnen meer smaak vasthouden omdat het geconcentreerde ijs geen luchtbelletjes bevat. Het resultaat is een Insta-waardig elastisch goedje dat in de mond echter wel gewoon meteen smelt en dan voor een smaakexplosie zorgt. Waarmee in het kort het huidige succes van booza is verklaard. Want: Insta-waardig + smaakexplosie = (potentiële) hit.

Moderne booza

In de New Yorkse wijk Williamsburg heeft geheel volgens eigen zeggen ”swerelds eerste moderne booza-merk’ een ijswinkel geopend met het stretchy ice cream: Republic of Booza. Daar verkopen ze het elastische ijs in meer dan tien verschillende zoete, zoute, bittere, zure en umami smaken, naast die ene gangbare uit de Levant.

Mijn gok: vóór de zomer voorbij is heeft booza zich als een elastiek over de ijswereld uitgerekt. Met dank aan @Instagram.

Republic of Booza, 76 N 4th St, Brooklyn, NYC.

Tekst: © Marjan Ippel, Talkin’ Food® 2018 | Beeld: Instagram-account van Republic of Booza

Meer foodlingo vind je hier.