In de klassieke theeleer kennen we witte, groene, oolong (of blauwe), zwarte (in China: rode) en gele thee – alle gemaakt met de blaadjes van de camellia sinensis-struik. De rest is tisane, infusie of ook wel kruidenthee. Opkomend is een blauwe thee die géén oolong is, maar wordt gezet van de blauwe vlindererwt of kittelbloem (clitorea ternatea). Dit levert een helderblauwe infusie op. Blauw is het Nieuwe Groen in thee (en infusies).
Dat blauwe thee in het westen een ‘ding’ aan het worden is – volgens sommigen ‘De Nieuwe Zomertrend’ – blijkt wel uit de reacties op mijn Instagram-post van deze week (zie foto), met daarop de blauwe thee die ik dronk bij thee-expert Amanda Yiu van Formocha Tea in Amsterdam.
Blauwe latte
Zo kreeg ik vanuit Thailand een foto opgestuurd van blauwe limonade en later ook nog één van blauwe sticky rijst – inderdaad allebei gemaakt met gedroogde dan wel verse blauwe bloemen van de vlindererwt of kittelbloem die daar al langer trendy is. Ook inspireerde mijn post een item op Tokowijzer.
En via Whatsapp kreeg ik een bericht van theehandelaar Kiona Malinka dat ze hele spannende dingen aan het doen is met juist die blauwe vlindererwt (waarover later meer). Of dat nog niet genoeg was, liep ik op het Amsterdam Coffee Festival aan tegen butterfly pea latte. Blauw is het Nieuwe Groen.
Blauwe rijst
Want er wordt met deze blauwe bloemen met een geel hart niet alleen thee (of preciezer: infusie) gezet door er heet water op te gieten, of ze in koud water te laten weken voor cold brew tea. Ook rijst, cocktails, (chai) lattes, ijs, smoothies, glasnoedels, brood en macarons worden er op natuurlijke wijze blauw mee gekleurd. Check #butterflypea op Instagram voor zo’n 500.000 blauwgetinte posts.
Dit gebeurt vanwege het (Instagram-)plaatje dat het oplevert, maar ook vanwege gezondheidsaspecten, zoals de hoge hoeveelheden in de bloemen aanwezige antioxidanten.
Blue matcha
Extra aantrekkelijk in deze visuele tijden is de kleurverandering als je een paar druppels citroensap in de blauwe thee laat vallen – van dieppaars tot roze. Dit effect kenden we overigens al van unicorn noodles die ook met deze bloemen zijn gekleurd. Een potentiële Instagram-theehit is hiermee geboren, zoals trendsteden als Hongkong en San Francisco al bewijzen.
Zou deze visuele thee met zachte smaak dan eindelijk de broodnodige doorbraak betekenen voor de in de horeca nog altijd onderpresterende drank?
Gedroogde en verse kittelbloemen zijn te koop bij de grotere toko’s en online. In poedervorm worden de bloemen verkocht onder de naam blue matcha.
Tekst & beeld: © Marjan Ippel, Talkin’ Food® 2019
Meer foodlingo vind je hier.