Het moest er eens van komen. De hegemonie van de foodie duurt al behoorlijk lang. Tijd, dus, voor De Nieuwe Foodie. En die komt uit onverwachte hoek. Het is de fietser die na de foodie het straatbeeld domineert. Met eigen outlets, gadgets, magazines, uiterlijke en kledingvoorschriften en een geheel eigen lingo. Precies zoals eerder de foodie. Maar de fietser mag dan de Nieuwe Foodie zijn, hij wordt nooit gezien zonder een (meeneem)mok specialty coffee uit het fietscafé. Oftewel de bicycletterie.
Ik heb het hier overigens niet over de afgetrapte, half-verroeste Hollandse stadsfiets en zijn dito berijder. Die is een far cry van wat De Nieuwe Fietser is. De Stadsfietser, die fietsen niet ziet als een noodzakelijk kwaad (zoals de koffie van vroeger dat hooguit was), maar als een lifestyle die veel verder gaat dan enkel de pedalen.
Een lifestyle die veel wegheeft van die van de foodie. En dan vooral van de barista. Wat er nu eerder was, de liefde van de barista voor race-, mtb-, singlespeed-, fixed- en bmx-fiets, of de liefde van de fietser voor koffie? Feit is dat sinds de opkomst van de barista in het Nederlandse culinaire landschap, de race-, mtb-, singlespeed-, fixed- en bmx-fiets al snel ook in het plaatje van de bebaarde, getattoode, blokhemden en petten dragende koffie-adept paste. Koffiebarretjes zijn zonder uitzondering versierd met minstens één race-, mtb-, singlespeed-, fixed- of bmx-fiets aan de afgebikte bakstenen muur. En de barista levert dagelijks zijn versgeroosterde bonen per bakfiets bij zijn horecaklanten af, om zich in zijn vrije tijd te verplaatsen op… afijn.
Het zou te maken kunnen hebben met de gedeelde liefde voor gadgets, parafernalia en apparaatjes. Voor precisie en kwaliteit. Voor dat moderne mengsel van hypertraditioneel ambachtelijk en über-hi-tech. Voor gezond en duurzaam. En voor een duidelijke urban focus. De barista/foodie en de nieuwe fietser (bestaat daar een lingo voor?) hebben veel gemeen. De eersten lezen hun eigen nieuw-ruige (online) magazines à la Sprudge, en fietsers lezen specialtyblaadjes als Pédale.
Niet zo vreemd, dus, dat ze bij elkaar komen in het fietscafé. Oftewel de bicycletterie. In Parijs en Londen wemelt het er al van – met poëtische namen als Look Mum No Hands!. In Den Haag zit Lola Bikes & Coffee en Amsterdam heeft sinds een tijdje De Fietskantine, die specialty coffee van stadsroosteraars Lot 61 verbindt met een fietsreparatie- en verkoopshop. En het eerste fietscafé van de Britse fietskledingketen Rapha (sinds 2004) is er voor eind dit jaar gepland. Natuurlijk met in-huis geroosterde single plantation specialty coffee en bijpassende gezondhippe bites.
De Fietskantine, Overtoom 141 Amsterdam.
© Marjan Ippel, Talkin’ Food® 2014