Een RIJKSdeel rijker

Ooit vroeg Wim Pijbes mij of ik de Indische keuken iets vond voor het restaurant van ‘zijn’ Rijksmuseum. Enthousiaster kon de museumdirecteur mij niet krijgen. Immers, een mooi culinair statement in een stad én museum zo zwaar beladen met onze koloniale erfenis. Bovendien een niche die eindelijk zou worden opgevuld. Chef Joris Bijdendijk van het deze week geopende restaurant RIJKS® legt weliswaar qua specerijen en ingrediënten een voorzichtige link naar de voormalige koloniën, hij serveert toch vooral Nieuw-Nederlands.>>>>

Niet fout: bapao met Hollandse garnaaltjes in restaurant RIJKS®, Amsterdam; © Marjan Ippel

Niet fout: bapao met Hollandse garnaaltjes in restaurant RIJKS®, Amsterdam; © Marjan Ippel

Heerlijk, daar niet van, die kooieend met zoethoutpoeder, die langoustine met curry en gepofte boekweit, en die bapao met Hollandse garnaaltjes.
Laten we het er maar op houden dat het kennelijk nog altijd te vroeg is voor een revival van de kwijnende Indische keuken. Misschien moet er eerst een foodtruck vóór het Rijksmuseum (op de plaats van die hotdogkar) komen, en/of een stalletje in de Foodhallen die het nodige voorwerk gaan doen.
Hoe lang heeft het niet geduurd voor er een Surinaamse hipzaak in de hoofdstad (‘Waterkant’) kwam? Maar als een qua koloniale historie bandeloze Cuban sandwich zó Amsterdam binnen fietst, waarom dan niet de Indische rijsttafel?
RIJKS® heeft in elk geval al een openingetje gemaakt door alle gerechtjes in het door Paul Linse ontworpen restaurant te serveren voor de héle tafel. Dat fenomeen is in RIJKS® namelijk niet – zoals overal elders – ‘shared dining’ gedoopt, maar Rijkstafel.
Restaurant RIJKS®, Museumstraat 2 Amsterdam.

© Marjan Ippel, Talkin’ Food® 2014