Dé zomerdrankjes 2016 sont arrivé!

Het lijkt of het pr-tromgeroffel voor ‘hét zomerdrankje van het jaar’ tot nog toe minder luid is dan in voorgaande jaren, toen de mailbox al in februari overstroomde van hip vocht. Van Radler en G&T tot tonic espresso. Zou ook in zomerdrankjesland het voorjaar, laat staan de zomer, laat op gang komen dit jaar? Wat vermout(h) jij?

Verm(o)ut(h), hét zomerdrankje 2016?

Verm(o)ut(h), hét zomerdrankje 2016?

De luidste trommel klinkt momenteel voor vermout(h). Eén persbericht en het hele foodjournaille pent mee: vermout(h) is hét zomerdrankje van 2016.
Nu ondervond ikzelf een aantal jaren geleden al dat vermut (op z’n Spaans) in bijvoorbeeld hipstad Barcelona heel groot was. Zowel in de hipbars in San Antoni, waar de met botanicals (kruiden, specerijen, bloemen, bladeren, wortels, schillen, schors…) op smaak gebrachte versterkte wijn door de cocktail ging, tot eeuwenoude vermuterias in bijvoorbeeld Barceloneta, waar de vermut uit het houten vat zo in je glas kwam.
In Amsterdam is een tijdelijke vermuteria/vermouthbar gevestigd in het al even tijdelijke restaurant Roomservice at Olof’s. En laten we hopen dat-ie op één of andere manier permanent wordt. Al was het alleen maar omdat mijn favoriete cocktail, the dirty martini, niet zonder kan.

♦ Vermout(h), dus. En wat komt er verder in de zomer van 2016 in het glas?

♦ Rosé gaat nog altijd niet weg. Zeker niet sinds er in de States een hele mannenhype rond de roze wijn is ontstaan. Mannen (bro’s) die uit de kast komen met hun voorkeur voor rosé. Dat maakt samen brosé. En het hek is helemaal van de dam nu Riedel een glas heeft ontwikkeld, speciaal afgestemd op de ‘subtiele en tere aroma’s’ van deze wijn. Want mannen en hun gadgets…

♦ Ook (nog) niet weg: G&T (Gin & Tonic). De precieze inhoud varieert elke zomer net als de roklengte.

♦ Koude koffie is langzamerhand een evengrote levensbehoefte geworden als warme. En hij verschijnt telkens weer in nieuwe – en nog vaker in hele oude – gedaantes. Natuurlijk cold brew/koudgezet. Of Vietnamees. En Dutch. Oftewel: ijskoude druppels water die van hoog bovenin een low-tech installatie op de versgemalen koffiebonen vallen en zo in 3,5 tot 12 uur een zacht, rond en vol smakende koude koffie opleveren. Met duidelijk minder bitters en zuren dan de warme equivalenten. Waarom heet-ie Dutch? Omdat het de Hollandse kolonialisten in den warme vreemde waren die hem ooit ontwikkelden.

♦ Koud(gezett)e thee. Of het nu op z’n Dutch gaat, of door de theebladeren urenlang in koud water te weken, koude kwaliteitsthee heeft weinig te maken met de mierzoete icetea uit het schap. En komt steeds vaker met alcohol of tonic. De nieuwste hype alcoholische chai is trouwens koud, maar niet koudgezet.

♦ Lokaal gebrouwen speciaalbier. Licht (ook 0%) als het moet, zwaarder als het kan. In de mix, puur of gebrouwen samen met koffie: koffiebier.

♦ Long drinks. Minder alcohol door de vermenging met bijvoorbeeld een homemade soda of tonic, minder koppijn en in the long run daardoor meer plezier. Of zelfs helemaal alcoholvrij. Maar dan wel met thee, koffie of kefir en natuurlijk vers zomerfruit en -kruid.

♦ Speciaalmelk. Nu het embargo op verzadigd vet grotendeels is opgeheven, staat ook melk niets meer in de weg om de weg van wijn te gaan. Jazeker, ook in melk maken terroir, ras, klimaat en verwerkingsmethode de melksmaak. Te proeven in milk flights in melkbars of melksalons en direct van de tap. Met of zonder alcohol.

♦ Cider. Maar nu echt! En ook echt alleen maar echte appel- en/of perencider. Van de ciderbar.

♦ Verse botanicals. Kunnen bíjna overal bij. Voor dat instant zomerdrankjesgevoel.

© Marjan Ippel, Talkin’ Food® 2016.

Lees ook: De vis op het droge.