De Wereld Een Eetpark

De Adrià-broertjes openen ‘s werelds eerste culinaire amusementspark in Barcelona. Een Parijse investeerder/bakker koopt een hele straat in de Marais om er een gastronomische experience te maken en Bologna creëert een Disneyland voor foodies. De Efteling revisited. Food=Entertainment!

De ticketshop van de broertjes Adrià is alvast up and running; www.es.bcn50.org

De ticketshop van de broertjes Adrià is alvast up and running; www.es.bcn50.org


Food is sexy. Food is héét. Wie is er tegenwoordig niet met eten bezig? Precies. En dus valt er geld te verdienen. Niet alleen met het eten zelf, maar (misschien wel vooral) met de hele entourage eromheen. De merchandise, maar dan in huizenhoge 3D. Food=Entertainment!
En dan wordt niet meer ouderwets een afgelegen stuk bos of weide omgekat tot een klinisch ogend pretpark-met-hekjes. Maar geheel volgens de huidige opvattingen van ‘authentieke’ touristenbelevingen wordt liefst downtown in een bestaande context een experience neergezet die het gevoel geeft alsof je helemaal niet in een pretpark rondloopt en ook geenszins wordt gestuurd in je bewegingen (en uitgaven). Het idee moet zijn dat je zelf deze ‘authentieke’ ervaringen in het eetpark hebt wildgeplukt.
De altijd overal als eerste arriverende broertjes Adrià bouwen daarom momenteel de Barcelonese wijk Sant Antoni om tot het culinaire pretpark 5.0 Project met onder meer de eetbars Tickets, Pakta en de nog te openen Niño Viejo en Enigma. De Parijse bakker-investeerder Cédric Naudon kocht de complete Rue de Vertbois en nog wat zijstraatjes op om er La Jeune Rue te realiseren, een gastronomische beleving in authentieke Marais-sferen. En intussen gokt de Italiaanse geboortestad van lasagna, tortellini en de bolognesesaus, Bologna, op een gegarandeerde touristenstroom met gastrothemapark FICO Eataly World, gebouwd volgens de succesvolle Eataly-formule. De Efteling revisited.
De wedloop wie de allereerste stad wordt die zich de titel Culinaire Prethoofdstad van de Wereld mag aanmeten, is hiermee officieel gestart. De Culinaire Hoofdstad 1.0. Parijs ligt vooralsnog aan kop met maarliefst twee gastrothemaparken in wording. Ook al is die tweede, rond het culinaire ratje Ratatouille uit de gelijknamige tekenfilm, très old school gepland in de bossen buiten de stad.
Ik denk dat ik Van der Laan maar ga bellen over mijn plan om van de omstreden Elandsgracht een authentiek Mokums bier-kaas-worst-en-krokettenpark te maken met permanente 3D-workshops bier, kaas, worst en kroketten printen; bier-, kaas-, worst- en krokettenproductiehuizen en bier-kaas-worst-en-krokettentours langs de diverse bier-, kaas-, worst- en krokettenbarretjes. Een en ander mét helipad, zodat Obama het compleet 3D geprinte Krokaasterdam kan komen openen. Truly gezellig!