De Talkin’ Food® wenslijst 2015

Ook al is Nederland al lang niet meer die culinaire woestenij van weleer, toch blijft er gelukkig nog altijd wat te wensen – of te dromen – over. Wat zien we in 2015 graag op de menukaart, op straat, in het park, de foodhal en de horeca? Van een ciderbar tot een eetpark en microproducentenhal: De Talkin’ Food® wenslijst voor 2015.

Picklesshop in Kadiköy, Istanbul; © Marjan Ippel

Picklesshop in Kadiköy, Istanbul; © Marjan Ippel

1. Nog veel meer streetfood. En ook echt op straat, graag. En na Vietnamees, Koreaans, Indiaas en Midden-Oosters (of groot-mediterraan), ook meer Surinaams, Turks, Pools, Indonesisch, Afrikaans… Hip en vooral nonhip.
2. Na de wijn-, champagne-, sherry-, koffie- en G&T-bar, de ciderbar. Of liever: de ciderbuitenbar. Nog beter: heel veel buitenbarretjes, cider en non-cider, alcoholisch en non-alcoholisch. Overal.
3. Het (stads)park als eetbare open volkstuin met picknickbanken en openbare bbq’s, moes-, pluk-, bijen- en biertuinen, thee- en koffiehuizen en buitenbarretjes. Co-beheerd door Vrienden Van Het Park die in ruil voor parkdiensten meedelen in de oogst. Voor spontane laagdrempelige buurteetfeesten met parkpluk. Waar passanten kunnen aanschuiven en/of inkopen voor een schappelijke prijs.
4. Foodhallen/markthallen/overdekte markten waar uitsluitend microproducenten bij toerbeurt hun gefermenteerde, ingemaakte, wildgeplukte, huisgebrouwen of anderszins bereide, strikte thuisproductie kunnen aanbieden. Om terplekke te eten, maar ook voor thuis. Een laagdrempelige proeftuin waar kleinschalige innovaties worden getest, thuisproducenten kunnen ontdekken of er een markt is voor hun etenswaren, en waarin bezoekers een ander dan doorsnee aanbod voorgezet krijgen. Pop-uppen voor microproducenten, de underground boerenmarkt revisited.
5. Boeren die à la de Pieperboetiek naar de stad komen. Naar een foodhal-annex-boeren(super)markt, waar schappen en vitrines uitsluitend worden gevuld door regioboeren, -vissers, -jagers, -brouwers en -producenten die hun – al dan niet etnische – producten, kennis en verhalen dagelijks vers aanvoeren. In de hal zijn zowel de ruwe ingrediënten als terplekke vers bereide gerechten te koop. Voor directe consumptie of voor thuis. Inderdaad: een rip-off van de Boqueria of willekeurig welke buitenlandse overdekte markt. Maar nu echt.

Alles vanzelfsprekend volgens de basisvoorwaarden lekker, gezond, duurzaam, mens-, dier-, boer- en planeetvriendelijk. Én bij mij om de hoek.

© Marjan Ippel, Talkin’ Food® 2015

Lees ook: Upstreet & Flexpats: Foodtrends 2015