De Nieuwe Verfijning, óók in 2019

‘Na jaren van ruig-ruiger-ruigst, van basic streetfood, wegwerpservies en bowls wordt 2018 het jaar van de verfijning’, schreef Talkin’ Food® eind 2017. En niets bleek minder waar: 2018 werd inderdaad gekenmerkt door De Nieuwe Elegantie, die zich echter door de naderende jaargrens niet laat stoppen. Talkin’ Food® zoomt alvast in op één van de foodtrends voor het eetjaar 2019.

Groene bonen, geschaafde amandelen en zee-egelsaus bij Remouillage, Amsterdam; © Marjan Ippel

Groene bonen, geschaafde amandelen en zee-egelsaus bij Remouillage, Amsterdam; © Marjan Ippel

2018 luidde het einde van een era in. Het zogenaamde Nieuw-Ruige tijdperk. De periode waarin we tot de basis kwamen van waar het om gaat in eten. Eenvoud, oorsprong, herkenbaarheid, duurzaamheid en smaak. Dat alles om in de urban jungle onze inner caveman/woman terug te vinden met behulp van veel groot vlees aan het spit en hele van neus-tot-staart geroosterde groenten.

Beschaving

De belangrijke après-crisislessen van eenvoud, oorsprong, herken-baarheid en duurzaamheid werden in 2018 meegenomen naar het nieuwe tijdperk van De Verfijning, om ze vervolgens op te tillen naar een hoger plan. Weg van de in de afgelopen jaren zo gekoesterde dierlijke neo-woestenij, terug naar de stedelijke ‘beschaving’.

Elegant

Eenvoudige producten als de aardappel, knol en organen blijven, maar worden op een elegantere manier ingezet. In stijlvolle eenvoud. En op simpel-chic servies geserveerd met goed werkend bestek ernaast, in plaats van in onhandelbare bowls met lepels of nog erger: enkel een vork.

Om wat voorbeelden van restaurants te noemen waar De Nieuwe Verfijning in de praktijk wordt gebracht: het uit 2017 stammende Rosie’s (Amsterdam) en de in 2018 geopende Amsterdamse restaurants Remouillage en Entrepot, restaurant De Zusters in Maarssen en de door Zweden gerunde wine/coffee/foodbar 4850 in Amsterdam.

Complex Simplicity

Je zou deze stroming No-nonsense Luxe kunnen noemen. Simpel-Chic. Of Nouveau Elegance. Het was de Oostenrijkse chef Jonathan Sparber van neus-tot-staartrestaurant Remouillage die de Nieuwe Elegantie dit jaar spot-on omschreef als ‘Complex Simplicity’.

2018 was nog maar het begin van dit nieuwe tijdperk dat ook eetjaar 2019 mede zal vormgeven.

Gebrande Chinese kool, mirabellen en hazelnootcrème bij Entrepot, Amsterdam; © Marjan Ippel

Gebrande Chinese kool, mirabellen en hazelnootcrème bij Entrepot, Amsterdam; © Marjan Ippel

Tekst & Beeld: © Marjan Ippel, Talkin’ Food® 2018-2019.

Teksten en beelden mogen enkel worden overgenomen na
toestemming door en onder vermelding van Marjan Ippel
en Talkin’ Food®.

Lees ook: Foodtrends 2018 #7: De ITs & OUTs