Authentiek trendy: Italiaans eten

Of het nu koffie is, pasta, pizza, brood of aperitivo: Italië blijft onverminderd the little black dress van het eten. Onmisbaar in elke kast, even simpel als veelzijdig, en telkens weer opnieuw uit te vinden. Nieuw, nu nóg authentieker en trendiër tegelijk: De Italiaanse keuken. Met pasta voor de lunch.

Garganelli bolognese bij Cecconi's Amsterdam; © Marjan Ippel

Garganelli bolognese bij Cecconi’s Amsterdam; © Marjan Ippel

De hamburgercultus is nu toch echt wel ten einde. Zelfs vegan hamburgers hebben hun hoogtepunt bereikt. Voor elke hamburgertent die nu sluit, opent er een… pizzeria. Met een rechtstreeks van Sicilië geïmporteerde houtoven, met daarin authentieke, vooral Napoletaanse pizza’s. Ja, Napoletaans is de pizza du moment. Dus met dunne korst en bolle rand (cornicione).

Anti-hypes

Wat de trendgurus ook mogen aanslepen uit alle hoeken van de wereld, de Italiaanse keuken raakt er nooit door ondergesneeuwd. Ondanks anti-gluten, anti-koolhydraten, anti-koffie, anti-zout en andere food-hypes komen de Italiaanse pasta, pizza, koffie en focaccia altijd weer bovendrijven.

Verace Pizza Napoleatana

Net als in alle huidige food capitals zijn in de hoofdstad de nieuw geopende ‘authentieke’ Napoletaanse pizzeria’s niet meer op twee handen te tellen. Van Nnea tot Pizza Beppe, welke laatste schermt met het VPN-label van de door de EU beschermde Associazione Verace Pizza Napoletana.

Pasta chic

Daarnaast vullen pastazaken de straten. Van chic – Cecconi’s – tot fine dining – Domenica – en basic, in welke laatste categorie de alsmaar uitdijende Spaghetteria pastabar al lang niet meer de enige speler is. En nog bijzonderder: de zaken serveren héél Italiaans ook pasta voor de lunch.

Aperitivo

De invloed tot op de dag van vandaag van de Italiaanse espresso op onze huidige koffiecultuur behoeft geen verdere uitleg. En ook het Italiaanse brood is sinds gluten weer salonfähig zijn alomtegenwoordig. Vooral de vettig-zoute focaccia, mede dankzij de opkomst van de Tel Aviv-keuken waar vooral de als een pizza belegde en vervolgens in de (hout)oven gebakken focaccia een belangrijk onderdeel vanuit maakt. Ook tijdens de borrel – inderdaad, l’aperitivo, die de laatste jaren een grote opmars maakt.

Het geheim

Maar wat is het geheim van de Italiaanse keuken? Waarom blijft ze altijd een belangrijke inspiratiebron voor telkens weer nieuwe trendroutes? Simpel: Eenvoud. Hoe simpeler het eten, hoe kwalitatiever de ingrediënten moeten zijn. En dat is precies de sleutel tot de Italiaanse keuken die ook in de huidige tijd perfect in het trendslot past.

We hebben inmiddels zelfs een focacceria – een broodjeszaak met belegde focaccias: Magnani van de makers van de Italiaanse klassieker Toscanini, beide in Amsterdam.

Tekst & beeld: © Marjan Ippel, Talkin’ Food® 2019.

Lees ook: Foodtrend: Stadskeukens.