2017: Second Foodtrend Opinions

Altijd leuk om bij internationale trendvorsers over de heg te spieken naar wat zij in food verwachten voor het komende jaar. Voor 2017 levert dat wereldwijd veel identieke inzichten op. Zoals zeewier, thee, Peruaans en sandwiches. Maar er zijn ook buitenbeetjes. 2017 volgens trendtuurders: Octopus als het Nieuwe Buikspek, ontbijtdesserts en migranten-eten.

Octopus, het Nieuwe Buikspek; © Marjan Ippel

Octopus, het Nieuwe Buikspek; © Marjan Ippel

Octopus, het Nieuwe Buikspek: Niet alleen komt aan de jarenlange hegemonie van buikspek in 2017 een einde, de varkensbuik wordt ook vervangen door een nose-to-tail zeebewoner. Zo zou blijken uit Amerikaanse chefs-observaties dat restaurantbestellingen voor buikspek  gaan en voor octopus .
– Desserts als, of na het, ontbijt: Eindelijk een legitiem excuus voor cacao in de morgen, nu de wetenschap zou hebben aangetoond dat vooral donkere chocola ons cognitieve vermogen vergroot. En wie kan dat niet gebruiken voor aanvang van de werkdag?
– Ayurveda in de keuken: Het ayurvedische dosha-beginsel houdt in dat jouw specifieke lichamelijke en geestelijke gestel vraagt om bepaalde ingrediënten, en andere juist zou moeten vermijden. Dus geen one fits all-dieet meer. Uitzondering: kurkuma, dat de hele wereldbevolking kan redden.
– Plant Butchery: Wij hebben de Vegetarische Slager, net als de weedburger die in 2017 zelfs een eigen winkel krijgt. Maar in het buitenland, en waarschijnlijk ook bij ons, is er nog flink ruimte voor meer plantgebaseerde producten die dierlijke etenswaren kopiëren in smaak, textuur en looks. Denk: faux-boter, kaas en eieren.
Hergebruik van foodwaste: De één z’n brood is de ander z’n bier. En andersom.
– De sardine: Meelifter met de opkomst van toast, sandwiches en ander gebakken deeg. Daar ligt-ie namelijk heel lekker bovenop. En dan is de sardien naast smaakrijk, ook nog omega-3-rijk, proteïnerijk en umamirijk – kortom rijk aan alles wat we nu willen eten.
– Migratory meals: Vluchtelingen drukken hun stempel op het eten van hun gastland.
– Food als medicijn: Gezond eten next level.
– All-day noedels: All day & all night.
– ‘Incourant’ vlees: Geit, rendier, muskus- en rivierrat, zwaan & co.
– Alternatieve wijn-spijscombi’s: Friet, kombucha, kimchi en koffie: op elk potje past een pairing.
– En verder: nog altijd alles gefermenteerd, gepekeld, gerookt, gebrand, gepeperd, gemixt & gematcht.

© Marjan Ippel, Talkin’ Food® 2016-2017 | Met dank aan o.a. Ingredientsnetwork.com.

Lees ook: 2017: All-nighters & Altofoods.