Foodtrend: Foodnomades

Zo mobiel als we werken en leven, hoppend van het ene werelddeel (en flexibele werkstation) naar het andere, zo mobiel eten we ook: nomadisme in food is overal. En foodnomades idem. De eetcultuur ligt op straat!OLYMPUS DIGITAL CAMERA
De paden op, de lanen in. Wonen doen we tegenwoordig zomer en winter in onze buitenkamer, voorheen de tuin. En koken, maar vooral ook eten, doen we zowel bij plus als min twintig graden in de buitenkeuken met open vuur. Maar die buitenkeuken verplaatst zich van de buitenkamer (voorheen de tuin) regelrecht naar de straat. Zij het in een foodtruck, een pop-up tent, houten cabana of enkel een loket. Onze beschaving is terug bij waar-ie ooit begon: op de keien.
De wereld ligt letterlijk aan onze voeten met streetfood, gegeten op straat en afkomstig uit de straten van Manilla en Rotterdam, Shanghai en Lima. Zo mobiel als we werken en leven, hoppend van het ene werelddeel en flexibele werkstation naar het andere, zo mobiel eten we ook: nomadisme in food is overal. En foodnomades idem. Met eigen eetstokjes als hun onmisbare side kicks. Waarmee ze van afgiftepunt tot afgiftepunt zwerven om hun dagelijkse kostje als scharrelkippen in hapklare porties bij elkaar te scharrelen. One trick-pony’s die ze gedurende de dag in etappes bezoeken, om bij elk zijn specialisme te halen. Van het koffiestalletje (zoals een koffiebakfiets) ‘s ochtends vroeg, tot de cocktail- en/of desserttruck ‘s avonds laat. Tot aan het eind van de dag een aantal volledige maaltijden bij elkaar is gegraasd.

Ook de vanuit Scandinavië overgewaaide en sindsdien hier een aantal keer per jaar georganiseerde Restaurant Day past binnen deze trend. Zeg maar een koninginnedagvrijmarkt, maar dan voor pop-up restaurants-en-bars-voor-één-dag die op een plaid of een op schragen gelegde deur huisgemaakt eten en drinken in het park, op straat en stoep, of langs de kade serveren.
Waarop door de bakstenen horeca weer wordt gereageerd door all-day concepten in te voeren, waar de op convenience gerichte foodnomade van het opstaan tot het naar bed gaan – van ochtendthee, via broodje afternoon tea en borrel tot diner en afsluitend nachtmutsje – doorlopend terecht kan.

Top 3 Foodnomades
1. Urban Wildplukken: Is inmiddels een volkssport geworden. Zowel bedreven door driesterrenchefs als bewust autarkisch levende idealisten en huisvrouwenclubjes. Allen tref je in berm en park met een plastic tas of mandje en een nagelknipper, op zoek naar de eetbare schatten die moeder natuur ook en juist in de stad lustig rondstrooit.
2. Foodtrucks: Al evenzeer verworden tot een volkssport. Vooral te vinden op pop- en foodfestivals, die overigens steeds meer met elkaar versmelten. Zelfs het Nederlandse establishment kan er niet meer omheen. Geen corporate beurs of event, of hij wordt opgehipt met een alternatief ogende foodtruck die zwaargecaterde hapjes uitlevert. Alleen de regeltjesnevende stadsbesturen willen er op straat nog niet erg aan…
3. Wereldstreetfood op het restaurantmenu: Geen kreeft thermidor, maar pork buns. Geen terrine de foie gras, maar gyoza, jiaozi en andere dumplings. Geen tournedos rossini, maar compacte broodjes, ook wel sliders. Handzame bites die bij voorkeur met anderen kunnen worden gedeeld. Want dat is hét kenmerk van het nomadische eetleven op straat: samen delen. En eetstokjes, dé parafernalia van elke foodnomade.

© Marjan Ippel, Talkin’ Food®