Foodlingo: Reuben sandwich

Deze van oorsprong Amerikaanse sandwich is wellicht rond 1922 ontstaan tijdens het wekelijkse pokerspelletje van Reuben Kulakofsky in Hotel Blackstone, Omaha, Nebraska. Maar misschien ook wel eerder, toen New Yorker Arnold Reuben van Reuben’s restaurant in 58th Street een sandwich moest maken voor één van Charlie Chaplins actrices.

De Reuben op de Foodlingo Bijbel Brunch

De Reuben op de Foodlingo Bijbel Brunch


Hoe dan ook, het is een gegrilde sandwich van donker roggebrood met corned beef of pastrami (maar in dat geval eigenlijk ‘Rachel’ in plaats van Reuben), zuurkool, Zwitserse kaas en Thousand Islands of soms Russische dressing op basis van yoghurt dan wel mayo.
Volgens achter-achterkleindochter Elisabeth Weil van de ‘uitvinder’ Bernard Schimmel – degene die de sandwich voor Kulakofsky bereidde – wordt Reuben opgediend met schijfjes koosjere dille-augurk, een radijsroosje en aardappelchips. Zou daar het abusievelijke gebruik van chips bij de clubsandwich vandaan komen?
Hoewel de Reuben alles in zich heeft om bij ons een hit te worden – zuurkool, roggebrood, corned beef, kaas en een mayo-achtige saus – wil het maar niet vlotten. Afgezien van de uitgeklede Rachel die onder de naam Reuben wordt geserveerd in sommige eetbars.