Foodlingo: Haute dog

Hamburgers, kroketten, bitterballen, aardappels en gehaktballen – geen enkel tot de van oorsprong lage culturen gerekend etenswaar ontkomt aan de huidige drang tot haute-ificering, oftewel upgrading.

De Casablanca in Ron Blaauws The Fat Dog; © Marjan Ippel

De Casablanca in Ron Blaauws The Fat Dog; © Marjan Ippel

Wat inhoudt dat het ‘lage’ product in de eerste plaats wordt uitgekleed tot op het bot, om het vervolgens weer  op te bouwen uit kwaliteitsingrediënten in plaats van fabriekszooi. Vanzelfsprekend ambachtelijk bereid en van goede komaf.
Vervolgens wordt het aangekleed met luxe-items – van kaviaar tot eetbaar goud. Hoewel de laatste tijd dergelijke items steeds meer achterwege worden gelaten. Immers, een gefrituurd uitje of een homemade mayonaise zijn de nieuwe kroonjuwelen van de haute gerechten. Hoogheid zit hem immers niet in opsmuk of dure ingrediënten, maar juist in de basis – het kwaliteitsingrediënt.
Nu heeft het in ons land nog lang geduurd voor het überhaupt hiertoe kwam. Waarschijnlijk omdat wij een volk van nivellering zijn, in plaats van upgrading. Maar ook hier is de haute doos van pandora dan toch opengegaan. Met haute dogs van Ron Blaauws The Fat Dog tot haute streetfood van Moshik Roths &Samhoud Places.