Foodlingo: black tonic

De varianten in koffie zijn eindeloos. Zowel wat bonen en zetmethodes betreft, als smaakcombinaties. IJskoffies zijn al een tijdje een onmisbare accessoire. In de zomer, en zelfs in de winter. En omdat het inmiddels februari is en dus hoog tijd voor de zoektocht naar ‘hét zomerdrankje van 2015’, is het tijd voor de tonic espresso of black tonic. Een koude mix van tonicwater en espresso.

Koffie domineert al jaren de drinktrends. Zowel in de winter als in de zomer. Geen koffiebar meer zonder ijsvarianten op de kaart, bijvoorbeeld. Met of zonder koolzuur. En cocktailbars mixen espresso door hun cocktails.
Maar een longdrink van koffie is ongebruikelijker. Toch staat de tonic espresso (ook wel: espresso tonic, black tonic, caffé tonic, coffee tonic en in de Nederlandse volksmond koto) al enige tijd op de bar in steden als Tokio, Melbourne, Berlijn, San Francisco en Amsterdam, waar hij in de zomer van 2014 onder de naam Tonic Maxiato bij koffieketen Anne&Max werd geïntroduceerd.
Een romig bruisende tonic espresso is even simpel om te maken als complex in smaak. Met zijn hint van zoet, citrus en een bittertje plus het gebrek aan alcohol is hij precies waar je smaak om vraagt op een zwoele zomerdag. En die dag is voor je het weet weer aangebroken.
Waarom dit een serieuze kandidaat is voor ‘hét zomerdrankje van 2015’? Zie het als de non-alcoholische versie van de overpopulaire G&T (gin tonic).
Voor wie nu alvast wil weten hoe een tonic espresso smaakt: Giet langzaam twee verse shots espresso (zo’n 60 ml) over een glas tonic met ijsblokjes (zo’n 180 ml). Roer. Drink.