Foodlingo: Shakshuka

De Midden-Oosterse en Noord-Afrikaanse keuken zijn méér dan upcoming. Met dank aan voorvechters als Claudia Roden en Yotam Ottolenghi, maar ook onze eigen Nadia en Merijn van de Arabia-kookboekenserie. Eén van de ook bij ons opkomende gerechten is shaksuka (of: chakchouka). Eieren gepocheerd in tomatensaus.

Shakshuka bij hotel Toon, Amsterdam; © Marjan Ippel

Shakshuka bij hotel Toon, Amsterdam; © Marjan Ippel

Met harde cijfers kan ik het niet staven. Maar ik heb het idee dat sinds we het buiten-de-deurontbijten hebben ontdekt, de consumptie van eieren is gegroeid. Dit dankzij ontbijtklassiekers als eggs benedict, huevos rancheros en scrambled eggs. Het ei is de laatste jaren van cholesterolbom opgeklommen tot volwaardige proteïnebron en lijkt vooral weer te zijn aangeschoven aan het (all-day)ontbijt.
Aan het bekende rijtje ontbijteieren is nu een Midden-Oosters gerecht toegevoegd: shakshuka. Volgens eminence grise culinaire Mimi Sheraton in haar recente boek 1,000 foods to eat before you die, één van de – inderdaad – duizend gerechten die je moet hebben gegeten voordat je doodgaat.
Sterker nog: op de vraag van New York Magazine om de lijst tot slechts vijf te beperken, noemt de voormalige Times-restaurantcriticus onder andere dit gerecht. Weliswaar geserveerd in een specifiek restaurant, namelijk het New Yorkse Mémé, maar dan nog.
Shakshuka zou in het Arabisch zoveel betekenen als ‘prutje’. En zo ziet het gerecht er ook uit, dat al sudderend in een gietijzeren koekenpan op tafel verschijnt met hompen brood on the side. Meestal zijn enkel de eieren herkenbaar. De rest van de ingrediënten – naast tomaten ook vaak uien, chilipepers en komijn; en in de versie van Sergio Hermans The Upper Room Bar in Antwerpen onder meer inktvisjes – is door het garen ontbonden tot een rode pruttelende mix.
De origine is onduidelijk en de ontstaansverhalen variëren van Tunesisch tot Hebreeuws, Jemenitisch en Ottomaans. Sommige verwijzen zelfs naar dat andere hippe eierontbijt: Mexicaanse huevos rancheros. In Israël schijnt shakshuka de hele dag door te worden gegeten en in populariteit te wedijveren met falafel en hummus.
Komt het nu even goed uit dat onze Nederlandse Gezondheidsraad en het Voedingscentrum hun gezamenlijke richtlijnen voor de consumptie van eieren binnenkort verruimen!

© Marjan Ippel, Talkin’ Food® 2015

Meer foodlingo hier.