Foodlingo: Ramps

Bij ons leiden de eerste hopscheuten en vooral asperges tot enige reuring en soms zelfs opwinding onder foodies. Maar alles heel bescheiden. Een nieuwe oogst groente- of fruitsoort leidt onder Nederlanders niet tot uitzinnige taferelen. Dit in tegenstelling tot de States, waar vooral de komst naar de boerenmarkten van de allereerste ramps (allium tricoccum) voor emotionele uitbarstingen zorgt. Zowel off- als online. ‘OMG, ramps are back!’

Daslook, het broertje van de ramps; © Marjan Ippel

Daslook, het broertje van de ramps; © Marjan Ippel

Wilde-prei-meets-wilde-knoflook. Zo zou je allium tricoccum kunnen beschrijven, een looksoort die enkel in Noord-Amerika en Canada voorkomt. De hier beschermde daslook (allium ursinum) komt er waarschijnlijk het dichtst in de buurt.
Terwijl bij ons de eerste asperges nu zo’n beetje hun kopje boven de grond uitsteken, liggen op Noord-Amerikaanse boerenmarkten de eerste ramps van het jaar te pronken.
En dat heeft jaar-in-jaar uit een stroom aan off- en online juichende artikelen tot gevolg, waarin niet alleen de komst en deugden van de ramps breed worden uitgemeten, maar vooral recepten en bereidingswijzen worden uitgewisseld.
Het enige wat in dit plaatje per jaar verandert, is de bereiding du saison en de mix met andere producten.
Zou de jubelstemming over deze fotogenieke allium te maken kunnen hebben met a) het feit dat-ie alleen in Noord-Amerika groeit (eigen producten eerst)? Of met b) het feit dat hij met zijn tulpblad-achtige uiteinde zo damn instagrammable is? Geen enkele andere botanical heeft zo’n effect op Noord-Amerikaanse foodies als juist de ramp. En hoewel geen Noord-Amerikaans medium de komst van de ramps dan ook onbenoemd laat, moet het eerste diepgravende stuk over bovenstaand vraagstuk nog verschijnen.
Worden ramps traditioneel met aardappels gebakken in baconvet, en is ook de rampomelet een klassieker, de laatste jaren volgen de bereidingswijzen de geldende foodtrends nauwkeurig op de voet. En dat dankt de ramp weer aan zijn brede inzetbaarheid.
Vandaar dat in de afgelopen rampseizoenen kimchi met ramps groot werd. Ook pickled ramps mochten niet ontbreken in de receptenstroom. Net zomin als tempura of jam van ramps, en charred, burnt (gebrande), gerookte en gecarameliseerde exemplaren van deze naar knoflook smakende en op bosui met Dr. Spock-oren gelijkende alliumsoort.
Wat hét recept van 2016 wordt, is nog even afwachten. Het gejuich over de komst zelf is nog niet verstomd en de receptenstroom moet nog op stoom komen.
Goede kans maakt de ramp pancake naar analogie van de scallion pancake. Iets met eierdooier. Poké met ramps. Ramp dumplings of ramp hummus.
Wat het ook wordt, wij zullen de oceaan moeten overvliegen om het te proeven. Maar toch: OMG, ramps are back!

© Marjan Ippel, Talkin’ Food® 2016.

Meer foodlingo hier.