Foodlingo: Nitrokoffie

Al jaren roep ik dat koffie de trendsetter onder de foodtrends is. Dat alles wat er in koffie gebeurt, uiteindelijk door het koffiefilter naar de andere foods & drinks sijpelt. En dan ineens wordt nitro coffee, oftewel stikstofkoffie, door toonaangevende Amerikaanse media ‘dé koffietrend van de zomer van ’15’ genoemd. Stikstof? Is dat niet zooo millenniumwissel El Bulli en dus Ferran Adrià? Als we maar niet nu alweer toe zijn aan een stikstofrevival…

Ook in Amsterdam is de nitrokoffie arrivé

Ook in Amsterdam is de nitrokoffie arrivé

Nitro coffee, nitro brew of ook wel nitrogen coffee is koudgezette koffie waaraan stikstof (nitrogen) is toegevoegd en die onder druk wordt getapt. Het resultaat is een zachtbitter smakende koffie met een dikke romige schuimlaag die veel wegheeft van Guinness bier. In Amerika al zo happening dat foodmagazine Bon Appétit er deze week een artikel aan wijdde.
En vóór die tijd mocht ik in mijn mailbox al een juichend bericht ontvangen van de ooit vanuit Portland Oregon de koffierevolutie predikende Stumptown Coffee Roasters: vanaf nu verkopen de koffiehippies cold brew nitro coffee in blik. Met bij het uitschenken een gegarandeerde forse schuimkraag.
En dan lees ik op Eater.com ook nog over de nitro coffee trend in – niet koffiestad Portland of New York, maar – Philadelphia.
Is stikstof, waarmee moleculaire koks à la Ferran Adrià zichzelf eind vorig millennium op de gastronomische wereldkaart zetten, terug van weggeweest? Nee. Het sleutelwoord hier is niet zozeer de stikstof die wordt gebruikt om nauwelijks tot geen koolzuurhoudende vloeistoffen als Guinness tapklaar te maken, als wel de tap zelf. Koffie van de tap! En, nou ja, uit blik! Met als hoger doel een schuimkraag waar die andere trendpionier, bier, stantepede jaloers op wordt.
Een schuimkraag op drankjes, da’s behoorlijk 2015.

© Marjan Ippel, Talkin’ Food® 2015

Meer foodlingo hier.