Foodlingo: Morning Drink

We zijn 24/7 bezig met onze gezondheid en gezonde voeding. Maar sinds we het weekendontbijt als culturele activiteit hebben ontdekt, staat de alcohol vaak ‘s morgens al op tafel. Een béétje ontbijttent heeft naast een barista een mixologist in dienst. Die de alcohol voor de morning drink mixt met verse ontbijt-ingrediënten als groenten, kruiden, eieren en fruit – dat wel. Wordt het een whisky fizz of een bloody Mary in the morning?

© Natasha Tastachova

© Natasha Tastachova

Trends ontstaan op straat. Met dien verstande dat sterkedrank-fabrikanten influential barpersonen nog weleens de weg pogen te wijzen met een gratis cursusje distillaatmixen. Momenteel rollen whisky- en wodkaproducenten samen over straat om na de G&T hét nieuwe clubdrankje te mogen afleveren. Of, waarom niet, het ontbijtdrankje. Oftewel de morning drink.
Er waren tijden dat het drinkwater zo vervuild was dat zelfs kinderen ‘s morgens bij het opstaan wel bier, gebrouwen van gekookt water, móesten drinken. En toen er nog geen aspirines c.s. bestonden, was een zogenaamde morning drink op basis van een goede scheut distillaat de enige manier om van je kater van de vorige avond af te komen.
Maar ook al hebben we nu zowel betrouwbaar drinkwater als pijnstillers, toch is het sinds de opkomst van de ontbijt- en brunchcultuur weer normaal om vooral in het weekend de dag te begroeten met alcohol. Gezond of niet.
Dé klassieke advocaat van de morning drink was de Amerikaanse schrijver Ernest Hemingway (1899-1961), van wie even hard wordt beweerd als ontkend dat hij de bloody Mary zou hebben uitgevonden. De mix van tomatensap, wodka, tabasco en worcestershiresaus die samen met de mimosa (sinaasappelsap met witte bubbelwijn) misschien wel tot de bekendste morning drinks ooit behoort. En die nu weer regelmatig op de ontbijtkaart opduikt, dit keer gemaakt met verse tomatensap en red hot chillies.
Maar er zijn er meer. Ook whisky en gin vormen een goede bodem voor een morning drink. Mits gecombineerd met frisse elementen als citroensap, sodawater en geslagen eiwit. Immers, een ei is momenteel een even onmisbaar onderdeel van het weekendontbijt als alcohol. Te denken valt aan de morning glory fizz (met whisky, absint, citroensap en geslagen eiwit) of de Ramos gin fizz (met limoen- en citroensap en geslagen eiwit).
Welke uiteindelijk dé morning drink van het jaar of deze zomer gaat worden, zal grotendeels afhangen van de marketingbudgetten van de betreffende alcoholproducenten. En aan hun kennis van en invloed op de juiste influentials.

© Marjan Ippel, Talkin’ Food® 2015

Meer foodlingo hier.