Foodlingo: Koffiekraker

Deze week kaartte Het Parool een fenomeen aan dat al jaren een ergernis vormt voor veel koffiebareigenaren: koffiekrakers. Klanten die voor de som van één kop koffie de hele dag én gratis komen wifiën én kostbare ruimte in de zaak gijzelen. De oplossingen om dit verschijnsel tegen te gaan, variëren van wifi en stopcontacten uitbannen, tot een code op het kassabonnetje die beperkt toegang geeft tot internet of zelfs de wc. 

Een latte is - in tegenstelling tot een ristretto - de slimste keus voor koffiekrakers

Een latte is – in tegenstelling tot een ristretto – de slimste keus voor koffiekrakers

In Amerika vervangen koffiebars stoelen en aanschuiftafels door statafels. En in het Londense Café Zifferblatt (wijzerplaat van een wekker) betaal je niet voor de koffie noch de koekjes, maar voor je aanwezigheid: 3 pence per minuut. Vandaar die wekker.
De analogie met de klassieke kraker die uit woningnood met functioneel geweld een pand bezet dat al meer dan een jaar leegstaat en mogelijk voorwerp is van onroerendgoedspeculatie, loopt enigszins mank. Terwijl een groot deel van de winkelpanden in stads- of dorpskernen inderdaad leegstaat, kan dit niet worden gezegd van de huidige koffiebars. En ondanks de soms forse prijzen die er voor een bakkie troost worden gevraagd, is de geschonken drank ook geen object van wilde speculatie. Vooral niet omdat elke zelf-importerende dan wel zelfroosterende koffiebarista de eerlijke omgang met en betaling van de koffieboer hoog in het vaandel heeft staan. Maar ‘koffiekraken’ bekt nu eenmaal net zo lekker als de geserveerde nieuwe generatie koffie smaakt.
Recht evenredig met het aantal zzp-ers groeit het aantal koffiekrakers (‘laptop campers’ op z’n Engels) in een gemeente. Ronddolende onafhankelijke werkers die net als poezen niet op zoek zijn naar een goed gesprek, maar wel consequent de gezelligheid opsnorren. Om vervolgens hun eigen ding te doen – of het nu hun vacht likken is of internetten. En dan het liefst precies op jouw tafel.
In het vanuit Tokio naar verschillende wereldsteden overgewaaide Cat Café hangen geadopteerde zwerfkatten rond die door de cafégasten kunnen worden geaaid. Waarom geen koffietent openen waar betalende gasten de aanwezige zwerfinternetters mogen aaien? Dit geheel volgens het Facebook-adagium ‘if you’re not paying, you’re the product being sold’.