Foodlingo: Huevos rancheros

Nieuwe horecaconcepten verspreiden zich als schimmels over de aardbol. V&D’s La Place introduceerde een ‘bakkerijtheater’, en ontbijt- en brunchrestaurants zijn De Nieuwe Foodhelden.

© Natasha Tastachova

© Natasha Tastachova

Overal kunnen we een gourmetburger bestellen, net als minimaal twaalf uur gegaarde pulled pork. De ‘Amerikaanse revolutie’ die zich in de Nederlandse horeca voltrekt, bracht ons de derde koffiegolf, een vleeshype en de eierboom. Nog nooit stonden er zoveel eiergerechten op de ontbijtkaart.
Ook weer niet zo héél vreemd, als je bedenkt dat het hele verschijnsel ‘ontbijtkaart’ betrekkelijk nieuw is in de Nederhoreca. Buiten de hotelpoorten, dan.
Spiegeleieren en uitsmijters delen de menukaart met scrambled eggs en eggs benedict. Maar hét hipsterontbijt du saison is huevos rancheros – geen Amerikaans, maar Mexicaans boerenontbijt van gebakken eieren, tomaten-chilisaus, bruine bonen, avocado en rijst, geserveerd op een maistortilla.
En nee, dit gerecht bevat geen draadje vlees. En dat is misschien nog wel het meest opvallend in deze onmiskenbare vleestijden.

© Marjan Ippel, Talkin’ Food® 2014

Meer foodlingo hier.