Foodlingo: hot sauce sommelier

Het leek alsof de storm aan branche-oneigenlijke sommeliers – van thee en zout tot water en groente – was gaan liggen. En dat het edele beroep weer vooral was voorbehouden aan wijnschenkers. Maar in trendbiotoop Brooklyn, of all places, is de sommelier-van-alles-behalve-wijn nu alweer wéér hot. Letterlijk. Enter: de hot sauce sommelier.

'De hot sauce sommelier komt zo bij u'

‘De hot sauce sommelier komt zo bij u’

Op Kickstarter staat de aankondiging van een in april te openen hot sauce tasting room.
Tot daar is er nog niks aan de hand. Tasting rooms zijn ongeveer zo happening als de sommelier zo’n vijf jaar geleden was. No sweat, dus. Behalve als je een hele hete saus te pakken hebt. Wat niet ondenkbaar is met een zaak die The Heatonist heet.
Ook toen Frans mosterdmerk Maille eind vorig jaar in Manhattan een mosterdboutique opende, was de keuze voor een mosterdsommelier niet alarmerend. Een groot merk kan nu eenmaal niet voorop lopen. Bovendien kunnen Fransen ‘sommelier’ tenminste correct uitspreken.
Maar dat een hip, hot en baardige Brooklyn-inkoper van 150 hete sauzen van 50 verschillende producenten ook weer teruggrijpt op de toch wat belegen term die in het Amerikaans ongeveer klinkt als ‘sammèllieyeej’, is opvallend. Alsof er geen frissere en makkelijker uitspreekbare benamingen denkbaar zijn voor een expert in een culinaire one-trick pony. En nee, niet curator.
Condimenten zijn hot. Hete condimenten helemaal. We kunnen er spotifood mee samenstellen, geheel naar onze eigen smaak. The Heatonists Kickstarter-campagne leverde dan ook binnen no time ruim twee keer zoveel dollars op dan gevraagd.
Waarmee, hoe paradoxaal ook, de vraag is gerechtvaardigd of Brooklyn nog wel die ongepolijste en rafelige trendsettende hood is; of dat de gentrification er zo heeft toegeslagen dat de buurt inmiddels net zo mainstream is als de term sommelier.

© Marjan Ippel, Talkin’ Food® 2015

Meer foodlingo hier.