Foodlingo: Frosé

Vorig jaar stuitten we op brosé. Als in: ‘rosé voor bro’s’. En bro’s als in: ‘brothers’. Oftewel mannen. Maar rosé heeft nog meer in petto: deze zomer zou weleens de zomer van de booze slushies kunnen worden. Tenminste, in de States. En dan bij ons volgend jaar. Te beginnen met frosé: frozen rosé. Voor mannen én vrouwen. Vriezen is het nieuwe koelen.

Frosé, hét zomerdrankje van 2017?

Frosé, hét zomerdrankje van 2017?

Het zijn de jaren der tegenstellingen. Terwijl de roep om minder vlees steeds luider wordt, zien we op festivals een wildgroei aan vlees-bacchanalen. En sinds de gevaren van alcohol bij niemand meer als onbekend verondersteld mogen worden, grijpen alcoholische versies van zelfs kinderdrankjes als dronkaards wild om zich heen.
De slush(y) was ooit een bastion van kindervreugd met z’n felle kleuren, ijskoude inhoud en mierzoete afdronk.
Maar niet langer, want de slushy is gevallen voor drank. Vooral rosé is populair in de ijsgranita. Zozeer zelfs dat die slush z’n eigen naam kreeg: frosé.
Frosé is een dingetje op Instagram aan het worden, sinds een brunchbar in New Orleans z’n klanten opriep langs te komen voor een Sunday morning rosé uit de slush-machine: hashtag #frosé. En dat bleek een gouden vondst.
Dat frosé snel z’n weg in de hipdrinks vindt, heeft te maken met het gimmickeffect en ‘het stukje beleving’ dat zo’n frozen-rosémachine de zaak brengt. Daarnaast met het gemak waarmee hij kan worden bereid. Mits die slushmachine.
Maar ook zonder valt granita-ijs van rosé gemakkelijk te fabriceren: stop een rosé-watermengsel een nacht in de vriezer. Doordat er drank in zit, bevriest het geheel niet en bloc, wat juist goed is. Schep de frosé in glazen, parapluutje in matching kleur erop en klaar.
Ook in Amerikaanse bars en clubs is frosé een hit aan het worden. Zelfs in varianten met bourbon, vodka, bier of welke booze dan ook.
En als ze dan toch bezig zijn: eigenlijk smaakt elke cocktail nog beter indien frozen. Frocktails? Blushies? Of slushtails? Het zomerdrankje van 2017?

© Marjan Ippel, Talkin’ Food® 2016

Meer foodlingo hier