Foodlingo: Cocotte

Tot voor kort heette-ie simpelweg ‘gietijzeren stoofpan’. En moest-ie per se van het zwaar geëmailleerde prestigieuze Franse merk Le Creuset – sinds 1925 – zijn. Maar ineens wordt-ie ook buiten Frankrijk aangesproken met zijn kokette Franse naam ‘cocotte’. En mag-ie niet anders meer dan van het uit 1974 daterende Elzasser bedrijf Staub afkomstig zijn. En zwart. Dofzwart. Food=Fashion!

Cocottes in de Hoofdstad Brasserie; © Marjan Ippel

Cocottes in de Hoofdstad Brasserie; © Marjan Ippel

Waar de even felgekleurde als glanzende Le Creuset vooral in het privéhuishouden werd en wordt ingezet, vindt Staub (Duits voor ‘stof’) zijn klanten onder de profi koks. Die de hele range dofzwarte gietijzeren pannen-met-oortjes bovendien niet op de stoof laten staan, maar pontificaal op de dinertafel zetten. Werd het plaatsen van pannen op tafel een paar jaar geleden nog als boers, onelegant en dus not done ervaren, nu het ‘nouveau ruig’ heet om dit te doen, krijgt het met de dag meer navolging op het linnen. Of beter nog: op de kaalgeschuurde restauranttafel. Waar je nu dus typische bouchongerechtjes als de oeuf cocotte (ei in het pannetje) vindt. Van Blue Spoon in Amsterdam tot de bouchons in Lyon van Paul Bocuse – de vader aller nouveau ruig restaurants.
Er zijn zelfs zaken die de cocotte tot gimmick hebben gepromoveerd. Zo serveert de Hoofdstad Brasserie in het Amsterdamse hotel de L’Europe à la het Parijse Maison Constant al zijn gerechten voortaan enkel en alleen nog maar in Staub cocottes. Niet dat die gerechten daar ook per se in worden bereid. Meestal niet zelfs. Het gros van deze stoofpannen raakt de stoof nooit aan.
Idee voor een nieuw restaurantconcept? Zo van de stoof op tafel in een stove-to-table cocotterestaurant? En dat je dan met een vork de lekkere restkorstjes van de bodem van de cocotte mag schrapen?

(foto: met dat andere onmisbare restaurantkeukengerei, de rôtissoir, gegrilde butternutpompoen met vadouvanolie. Net als de ‘Argentijnse’ friet geserveerd in een Staub cocotte in Hoofdstad Brasserie, Amsterdam; © Marjan Ippel)

© Marjan Ippel, Talkin’ Food® 2015

Meer foodlingo hier.