Foodlingo: Cakeroom

Ongetwijfeld mede dankzij het succes van bakprogramma’s groeit ook de horecabelangstelling voor taartjes en/of koekjes. Restaurant The Duchess in het W hotel in Amsterdam richtte een aparte tearoom in waar het gebak onder glazen stolpen wordt geëtaleerd, als betrof het zwaar beveiligde juwelen in een museum. Ook in het nog te openen hoofdstedelijke Grand Café Krasnapolsky van het gelijknamige hotel wacht de patisserie in glazen kooitjes op zijn moment of fame. Daar zelfs in een speciale cakeroom.

Krakelingen in de cakeroom van Grand Café krasnapolsky Amsterdam; © Marjan Ippel

Krakelingen in de cakeroom van Grand Café krasnapolsky Amsterdam; © Marjan Ippel

Ook in het buitenland groeit de belangstelling voor het zoetje bij de thee/koffie. Niet alleen in koffiebars die zonder uitzondering allemaal hun toog volstouwen met zoetigheden, maar ook in restaurants.
Van Rome tot Londen zagen we de opkomst van de koekjesbar. Een aparte sectie waarin het gebak een centrale rol speelt, zich keurig conformerend aan de huidige horecamores die een of meerdere bars in elk ‘concept’ voorschrijven.
Al eerder berichtte ik daarnaast over een verschuiving in de horecabenamingen van bar naar room: ‘Een room (Engels voor kamer) heeft het voordeel ten opzichte van een bar dat het intiemer klinkt, huiselijker zelfs. Of in ieder geval minder vrijblijvend en minder anoniem. Wie een bar binnenstapt, gaat geen commitment aan. Wie een room betreedt wel. Een bar met krukken geeft door zijn hele wezen het gevoel van iets vluchtigs, ten opzichte van een room met stoelen die een langer verblijf suggereert. En hoe langer de gast blijft, hoe meer hij/zij uitgeeft.
Deze verschuiving van bar naar room zou erop kunnen duiden dat we langzaamaan weer langer in één en dezelfde horeca-omgeving zullen verblijven dan we nu gewend zijn dankzij de huidige overdosis aan bars, foodtrucks en foodhallen. Onthaasting in de horeca. Avondvullend horeca-entertainment: zijn wij getuige van wederom een nieuw horecatijdperk?’
Hieraan voeg ik nu nog graag toe: is dit het slow horeca-antwoord op de overal oprukkende fast streetfoodcultuur?
De cakeroom in het Grand Café Krasnapolsky heeft weliswaar stoelen noch krukken, maar door de aanlokkelijke etalering van het gebodene, droomt menig gast van een meer dan langdurig commitment met deze kamer.

© Marjan Ippel, Talkin’ Food® 2015

Meer foodlingo hier.